1.

Det er mandag ettermiddag og solen skinner i Alfaz del Pi idet Din Reportasje ankommer kulturhuset hvor det er duket for veldedighetskonsert og hvor Therese Ulvan spiller til inntekt for mishandlede kvinner og barn. Torgrim Holte er konferansier.

En av arrangørene for konserten er Therese Ulvans venninne, Tonje Fjeldberg Elshaug. I fjor gjorde hun drømmen om å flytte til Spania til virkelighet, og for noen uker siden åpnet hun sin Glimt avdeling på eksklusive Albir Medical.

-En flott søndags formiddag møtte jeg Elisabeth Skarveland på stallen hvor mine døtre går på rideskole. Det er hun som står bak organisasjonen Hjelp Oss å Hjelpe Costa Blanca. Hun kom bort til meg og fortalte at det var flere damer på min alder som drev med riding der. Jeg meldte meg på ridetur. Det ble mange flotte turer med Elisabeth og meg, og vi fikk veldig god kjemi. Hun fortalte meg flere og flere historier om barnehjemmet og krisesenteret, hvor hun jobber som frivillig.

MANGE TRAGISKE HISTORIER

Trønderen ble veldig rørt da hun hørte om alle de tragiske historiene til kvinnene og barna som bor på senteret. Barn som hadde blitt seksuelt misbrukt, og mishandlede kvinner som hadde rømt fra voldelige ektemenn og som ikke hadde noe sted å dra, og ansatte som ikke hadde fått lønn på mange måneder fra staten på grunn av den økonomiske krisen i Spania.

-Elisabeth fortalte meg at de var helt avhengige av støtte fra frivillige, og at hun brukte mange tusen av egen lommebok for at barna og kvinnene på krisesenteret skulle få nok til mat og hygieneartikler. Jeg ba Elisabeth om å ta meg med på senteret, og det ble et sterkt møte.

Hun trekker pusten og ser oppgitt ut i luften.

-Jeg ble fortalt at noen av barna var slått dumme, misbrukt og levert på senteret fordi foreldrene ikke ville ha dem. Og at noen av kvinnene kom til senteret kun iført undertøy, sterkt forslått. Tårene rant og jeg ble veldig trist. Tenkte først at dette kom til å bli veldig tungt for meg, men så vridde jeg det om til at dette skulle være noe veldig positivt. Man skal jo gjøre mere enn det som gjør sjelen din glad.

2.

Therese Ulvan hørte om krisesenteret da hun kom til Spania for å synge på Albir Medical under åpningen av skjønnhetssalongen til Tonje. En dag var de på ridetur i skogen, og det var der de begynte å snakke om hva de kunne gjøre for å få inn penger til senteret.

FULLT HUS

-Therese sa at hun kunne komme og holde gratiskonsert, sier Tonje. Hun er en sann engel. Vi hadde få uker å planlegge det på fordi vi raskt satte dato til 13. april. Når det ble klart at vi fikk låne kulturhuset, tok vi kontakt med venner som hadde firma og fikk både premier til lotteri og sponsorstøtte. Til og med kunder på Glimt Bli Ny i Trondheim stilte opp som sponsorer og kom med leker og klær til barna, og kunst som vi skal auksjonere bort i kveld. Jeg er så utrolig takknemlig.

Hun forteller videre at hun er kjempespent på hvor mange som kommer til å møte opp på konserten, da det ikke har blitt solgt så mange billetter på forhåndssalget. Bare noen minutter etterpå blir parkeringsplassen bak kulturhuset fylt opp. Ved inngangen strømmer folk inn. En gjeng norske damer har kommet i buss helt fra Torrevieja for å overvære konserten.

1 - copia   5.

-Jeg håper det er billetter til alle, sier en av dem opprømt. Vi gleder oss til å høre på Therese Ulvan. Vi så henne på «beat for beat» for ikke så lenge siden. Hun er kjempeflink.

Den hyggelige ungdomspresten i Sjømannskirken i Albir, Leif Oscar Reiestad, dukker også opp og smiler til kameraet idet han går inn i salen.

Før konserten starter, kommer Elisabeth opp på scenen og forteller litt om krisesenteret og hva pengene hun samler inn går til.

7.

-Hjelp Oss å Hjelpe Costa Blanca har i de siste to årene brukt over 200.000 euro på senteret, sier hun. Pengene går til å handle inn mat, betale gass, strøm og andre nødvendigheter slik som medisiner, bensin, skolebøker etc. Takket være donasjoner fra private har vi også klart å pusse opp oppholdsrommet, kontorene, ett soverom, ett kjøkken og lekerommet til barna, samt stuen til kvinnene som bor på senteret. Jeg takker for at dere kom i kveld, vi trenger all den hjelp vi kan få.

Det blir liv i salen da kveldens gladgutt og konferansier Torgrim Holte erklærer at nå er det like før kveldens stjerne kommer på scenen. Idet den slanke skikkelsen ikledd rød kjole kommer på scenen og setter seg elegant ned i stolen foran det store pianoet, vil applausen ingen ende ta.

9.   34 - copia

FORTRYLLENDE OPPTREDEN AV THERESE ULVAN

-Jeg er veldig glad for å se dere alle her i kveld, sier artisten, og jeg er veldig takknemlig for at jeg får være med på dette. Noen ganger er havet så stort og vanskelig å krysse alene. Men sammen, med kjærlighet for hverandre, kan vi få til store ting.

Publikum blir helt stille da artisten åpner konserten med sangen «The Water is Wide». Til og med de små barna — som frem til nå har løpt rundt overalt — setter seg ned på trappene foran scenen. Med store øyne vender de blikket mot «svanen».

– Nå skal jeg spille «Nye Gnagsår, Gamle Ski», fortsetter Therese. Jeg har skrevet melodien og en del av teksten. Den ble til fordi jeg ikke kan stå på ski. Da jeg var lita og var med på Pondusrennet, så kom alle barna i mål, bortsett fra meg. Så de måtte ut i løypa og lete etter meg! Jeg hadde glemt meg bort inni skogen.

8

I pausen går artisten ut for å trekke litt frisk luft. Hun blir servert et glass vin som hun bare tar et par slurker av.

-Jeg skal jo fortsette å spille etterpå, må ha hodet klart, ler hun.

Therese kan fortelle at hun er utrolig takknemlig for at så mange stilte opp på konserten.

-Jeg tenkte at selv om det bare kom noen, så blir det jo penger av det. Men det ble jo fullt hus, og det setter jeg stor pris på. Jeg vet selv hvordan det er å komme seg hjemmefra etter en lang dag, man er jo sliten.

-Ja, men det er jo ikke hver dag man har anledning til å høre på Therese Ulvan her på Costa Blanca. Det er mange som gledet seg til å høre på deg …

-Det er veldig koselig å høre. Jeg er bare veldig glad for å være her. Dette kommer jeg til å leve lenge på. Jeg har en sånn filosofi at når jeg blir gammel, så skal jeg sitte på gamlehjemmet og kose meg med minnene og ikke angre på det jeg ikke gjorde. Skal heller flire av de flausene jeg tråkket opp i og heller vite at jeg strekte meg der jeg kunne, reiste dit jeg kunne, og møtte alle de fine folka jeg finner på veien.

PRISER TONJE FJELDBERG ELSHAUG

Hun smiler godt.

-Å møte personer som Tonje, er en gave. Jeg kjente søsteren hennes fra barneskolen, men Tonje kjente jeg faktisk ikke. En dag leste jeg om henne i avisen, og hun sa blant annet at man må ikke være redd for å satse på drømmene sine. Jeg ble veldig imponert og fikk lyst til å bli kjent med henne. Dagen før jeg skulle holde en konsert, så greide jeg å ødelegge halve øyenbrynet mitt med saks. Jeg så ikke ut! Da stilte søsteren til Tonje opp og fikset det på en to tre, og hun presenterte meg til Tonje. Vi klikket med en gang og siden da har vi blitt verdens beste venner.

Tre spreke, lettkledde mannfolk jogger forbi rett foran oss.

-Oi, dæven, ler Therese. «Myjtty fine fugla her! Itjnå my skjærf og våtta her, nei!

15. Torgrim Holte - copia

På plassen foran kulturhuset, finner Din Reportasje kveldens populære konferansier, Torgrim Holte. Han er omringet av folk som vil snakke med ham.

Hvordan føles det å være her i kveld?

-Helt fantastisk på alle måter, sier han. Ikke bare fordi vi samler inn penger til en god sak, det er så mye utrolig bra talent her i kveld, og vi er bare halvferdig. Det er så bra at disse unge menneskene som bor her på Costa Blanca også får komme på en scene og vist seg frem. Dette må repeteres hvert år.

42   43

-Hva synes du om Thereses opptreden så langt?

-Therese er så vakker!

Han ler sjarmerende.

-Det var kanskje ikke det du spurte meg om, smiler han. Hun er kjempedyktig og en flott person med et veldig godt hjerte. Jeg er veldig imponert over den jobben hun gjør her i kveld. Det samme gjelder Elisabeth. Hun er beundringsverdig. Tenk deg alt hun gjør for krisesenteret. Da hun spurte meg om å stille opp som konferansier sa jeg ja med en gang.

11.

På slutten av kvelden viser det seg at det har blitt samlet inn nesten 50 000 kroner til krisesenteret. Det er ingen tvil om at begivenheten ble en brakende suksess. Tonje smiler fornøyd.

-Det som virkelig rørte meg i kveld var da alle kvinnene og barna fra krisesenteret kom inn gjennom døra med stjerner i øynene. Noen av de turte til og med å gå på scenen og synge og danse. Var ikke mange tørre øyne i salen da, nei.

TRENGER MERE HJELP

Hun håper at arrangementet har gjort flere bevisst på at krisesenteret i Altea eksisterer, og at de trenger all den hjelp de kan få.

-Vi trenger klær til både kvinnene og barna, og vi tar gjerne imot brukt tøy, sier Tonje. Og vi trenger all slags utstyr, spesielt barnevogner, seter, og spesielt bleier. Bleier er mye billigere i Norge, og jeg betaler gladelig for ekstra koffert når jeg er i Norge og reiser tilbake hit. Noe som jeg gjør en gang i måneden. De som ønsker å kontakte oss, kan gjøre det på Help Oss å Hjelpe Costa Blanca på facebook.

Hun legger til:

-Jeg må nevne at jeg er så stolt over Elisabeth, Therese og Torgrim. De gjorde en fantastisk jobb. Selv om det kan være trist å involvere seg i slike saker så er det så utrolig meningsfylt. Tenk å få bidra med å berike noen menneskers liv. Det som er viktig er å ha balanse på vektskåla slik at man passer på å gjøre noe veldig positivt hvis man føler seg litt trist og maktesløs. Det handler om å være medmenneske og dele. Ingen blir fattig av å gi.

6.  64

DIN REPORTASJE: Lik vår facebookside Din Reportasje og motta alle reportasjene vi legger ut.