Pilar Montero Verdú har reist Spania rundt i flere tiår på jakt etter antikviteter, gamle møbler og gjenstander, som hun i dag selger i sin eventyrlige butikk i Albir.

1A

Å komme inn i butikken til Pilar er som å dra tilbake til en svunnen tid, hvor alt man ser er et hav av vakre gjenstander og møbler, noen av dem så gamle som 300 år.

-Jeg studerte historie og kunst på universitetet i Madrid, og det har kommet godt med i jobben min, sier den vennlige kvinnen. Når man restaurerer møbler, må man ha et godt innblikk i hvordan ting var på den tiden møbelet eller gjenstanden ble laget for at ting skal bli så lik originalen som mulig. Noen ganger har jeg funnet veldig verdifulle ting, men som manglet deler eller var delvis ødelagt. Om jeg ikke var kjent med møblet, stilen eller hvordan ting var på den tiden, hadde det vært helt umulig å restaurere det på riktig måte.

DSC08270

Hun begynte å restaurere og selge gamle møbler som en hobby. Men da mannen hennes ble førtidspensjonert mente han at siden hun hadde tatt seg av hjem og barn i så mange år mens han gjorde en glimrende karriere som bankmann, så var det nå på tide at han hjalp henne med å gjøre det hun likte best, og dermed var forretningen i gang.

DSC08403

-På den tiden hadde jeg samlet opp uttalige møbler hjemme i Madrid, det var knapt plass til noe mer, og da kjøpte mannen min et lokale til meg i underetasjen der vi bodde, og der ble alle møblene plassert og stedet ble gjort om til en kombinasjon av verksted og lager. Vi kjøpte en liten varevogn, og med den kjørte vi Spania rundt og besøkte forskjellig rastroer på jakt etter det helt spesielle. Vi var til og med i England, hvor vi fant mye fint som jeg faktisk ennå har, noe av det her i butikken.

DSC08354

For 15 år siden flyttet familien til Costa Blanca, hvor Pilar fortsatte virksomheten sin.

-Jeg har mange kunder, nesten alle er utlendinger, for de setter stor pris på det jeg selger. Jeg snakker dårlig engelsk, så det er litt vanskelig å ha lange samtaler på dette språket, så vi tyr ofte til fingerspråket. Jeg har et par nordiske kvinner som stadig er innom her og kjøper ting. Jeg lar dem gå rundt og kikke som de vil, og når de liker noe kommer de bort til meg og klapper hånden sin mot hjertet og setter tommelen opp mens de smiler stort.

DSC08290

Hun tar oss med rundt i butikken og viser frem forskjellige ting hun er spesielt glad i. Stoler, skap, bord, dukker, bilder, kopper og tallerkener, og til og med en eldgammel symaskin.

-Denne er bare noe helt utenom det vanlige. Det som er så spesielt er at det følger med en syboks med forskjellige ting som nåler og trådsneller, og et stykke tøy hvor damen som eide maskinen sydde på for å prøve forskjellige sømmer. Man får nesten en følelse av hvem hun var ved å lukte og ta på disse detaljene.

DSC08294

Hun går bort i et hjørne og tar frem et miniatyrskap i tre. Hun holder det opp og smiler.

-Dette brukte folk før i tiden når de gikk rundt til butikker for å selge møbler de lagde. På den tiden var det jo ikke kataloger og slikt, så man lagde en liten prøve av produktet, som ble fraktet rundt og vist frem.

Turen går videre til et annet lite rom helt på enden av butikken, hvor det står et stort, vakkert skap, som er hele 300 år gammelt.

1B

-Dette har en helt spesiell historie. Da jeg kom over det, var det veldig slitt og nokså skittent, men nå ser det ut som nytt, og det er helt likt slik det var på den tiden da det var nytt. Se på dette, den originale låsen på skapet er på plass, noe som er veldig sjelden.

Det som kanskje overrasker mest i skattekammeret til Pilar, er prisene, som ligger langt under det lignende møbler og gjenstander blir solgt for på andre steder.

DSC08226

-Jeg har folk som kommer helt fra Madrid for å gjøre et røverkjøp, for i hovedstaden er slike ting veldig dyre. Prisen er ofte tre ganger høyere enn det jeg selger for. Jeg har jo tenkt på dette som en hobby i alle år, og jeg er så heldig at jeg ikke trenger å jobbe for å få maten på bordet, for å si det slik. Jeg bare elsker det jeg gjør, og ingenting er bedre enn å finne gode hjem til disse tingene jeg har jobbet så mye med.

DSC08245

Butikken er bare åpen på formiddager, aldri på ettermiddager, men man kan ringe Pilar for å lage en avtale om man ikke har anledning til å komme til butikken under åpningstiden.

-Jeg trenger tid til hjem og familie, og det er jo ikke slik at folk strømmer inn og ut av butikken på ettermiddagene, da pleier det faktisk å være nokså stille. Og jeg må jo også sette av tid til kursene jeg gir i restaurering av møbler. Det er noe alle kan melde seg på. Men her er det viktig at man snakker litt spansk. Er det noen som er interessert i mer informasjon om kurset, er det bare å komme innom butikken for en prat, avslutter Pilar.

DSC08258 - copia

Du finner butikken til Pilar i Centro Comercial Monver i Albir (bak Casa Teo), som ligger ved inngangen til Albir.

nytt kort