Som liten drømte Kine om å bli både fotballspiller og konditor. Etter at familien flyttet til Spania og moren etablerte Costa Blanca Bolig, var det eiendomsmegling som fascinerte den unge jenta.

Det er en varm sommerdag på Costa Blanca da DIN REPORTASJE kjører inn på den store parkeringsplassen foran den flotte bygningen hvor Costa Blanca Bolig holder til. Alt er malt i hvitt og turkis, og det er blomster både ute og inne.

Kine Tronstad smiler som en sol idet vi kommer inn på kontoret hennes. Hun er ikledd jeans og t-skjorte og det lange lyset håret henger løst nedover skuldrene.

-Dere har jo vært her før, så jeg trenger ikke å vise dere rundt denne gangen. Skal vi ta intervjuet her? Det er travelt i dag, og slik sparer jeg litt tid. En kopp kaffe?

For et par år tilbake tok Kine over sjefstolen, etter sin mor Oddny Tronstad, som etablerte Costa Blanca Bolig i 2010. Familien flyttet til Costa Blanca og Ciudad Quesada i 2008, da Kine var 15 år.

Elsker den spanske kulturen

-Det er noe med den spanske kulturen som passer meg helt perfekt, sier 27-åringen. Jeg elsker det gode klimaet, nyter å være ute, spise ute og være sosial med venner og familie. Det er ingen tvil om at jeg har blitt like spansk som jeg er norsk. For meg er det helt naturlig å snakke på spansk. Hjemme hos meg i Alicante by går nesten alt på dette språket, til og med når jeg snakker med katten min!

Som liten drømte hun om å bli fotballspiller eller konditor. Det på tross av at hverken det å spille fotball eller å bake var blant hennes sterkeste sider.

– Jeg husker jeg eksperimenterte med nye ingredienser, og at jeg alltid synes det var like gøy uansett hvor vondt det smakte. Men da jeg endelig ble voksen var jeg ikke i tvil om det var eiendomsmegler jeg ville bli. Det var mamma som inspirerte meg, ingen tvil om det.

Hun husker godt sine første dager i Spania og på Costa Blanca. Da var hun spent på et nytt liv i et fremmed land.

-Jeg hadde inntil da bodd på samme plass helt siden jeg var født, så det var første gang jeg skulle flytte, og så til et helt nytt land! Men det gikk over all forventning. Jeg fant meg til rette med én gang, og det tok ikke lang tid før jeg snakket flytende spansk. Men det var en bakside med å forlate Bergen, og det var å flytte vekk fra venner og familie. Det kjente vi nok ekstra på siden vi flyttet såpass langt.

Utdannet eiendomsmegler

Da moren startet Costa Blanca Bolig, pleide Kine å stikke innom kontoret for å se om det var noe hun kunne hjelpe til med. Hun hadde alltid vært nysgjerrig på alt nytt, og dette med kjøp og salg av eiendom virket spennende.

-Da mamma startet Costa Blanca Bolig i 2010 var jeg 17 år. Jeg kan trygt si at jeg kunne litt mer om data og språk enn henne. Etter skolen ble det mye tid foran dataskjermen for å hjelpe med annonsering, redigering på hjemmesiden og ikke minst for å oversette prospekter og lignende. Etter hvert fulgte jeg også med på visning for å hjelpe til med å åpne opp dører og persienner slik at mamma kunne fokusere 100 % på kundene. Det var slik jeg fikk øynene opp for denne delen av jobben. Jeg har alltid vært en svært sosial person, og da jeg så at mamma møtte så mange forskjellige og spennende mennesker hver dag, ble jeg umiddelbart interessert!

Da tiden var inne for å starte på universitet ville hun studere i Norge. Valget stod mellom økonomi og administrasjon, og eiendomsmegling.

-Jeg er veldig takknemlig i dag for at det endte med eiendomsmegling, det var jo et naturlig valg. I utgangspunktet tenkte jeg å jobbe i Norge etter studiene, og heller flytte til Spania på et senere tidspunkt. Men jeg ble rett og slett altfor lei av regn, snø og kulde. Så jeg satte meg på det første flyet til Alicante så fort jeg hadde Bachelor graden min på plass.

Har drømmejobben

De to første årene jobbet både hun og søsteren Juliet hos Costa Blanca Bolig. Juliet jobbet med det administrative mens Kine jobbet med salg. Men så flyttet Juliet tilbake til Norge etter to år. Det var sommeren 2018.

-Jeg husker at jeg og mamma “visste” at Juliet kom til å flytte før hun sa noe om det selv. Om jeg ikke husker feil var det vel vi som sa noe som “så når har du tenkt å flytte tilbake til Norge?” Det endte med et lettet sukk fra Juliet sin side da hun lenge hadde vært inne på tanken, men ikke ville skuffe noen av oss. Siden hun dro tilbake til Norge, var det naturlig at det var meg som tok over etter mamma. Da var jeg 25 år gammel.

Den unge forretningskvinnen synes det av og til er utfordrende å ha full kontroll på et firma, men hun kan skryte av dyktige medarbeidere.

-Vi er per dags dato åtte sterke og sta damer i firmaet, og det bare i seg selv byr på et par utfordringer, smiler hun. Men vi utgjør en fantastisk gjeng som vil det beste for hverandre og firmaet. Det er nok hovedgrunnen til at vi gjør det bra.

Når hun blir spurt om hun kan beskrive en typisk arbeidsdag eller uke, rister hun på holdet og smiler.

Mye å gjøre

-Jeg har sjelden en “typisk dag” og i hvert fall ikke en “typisk uke”. Jeg kan trygt si at det hverken er en dag eller en uke som er lik i denne bransjen. Det normale er at dagene består av en god blanding visninger, listinger, kundemøter og en del administrativt arbeid. Det er akkurat dette jeg liker så godt med jobben min, at hver eneste dag er forskjellig.

Som for alle andre bedrifter i samme bransje stoppet tiden opp under unntakstilstanden i Spania, og Costa Blanca Bolig måtte stenge sine kontorer.

-Det var en tøff tid for oss som for alle andre bedrifter i Spania som måtte stenge totalt over så lang tid. Men vi har et fantastisk team som stod på som aldri før og klarte å få til salg til tross for at vi ikke kunne gjennomføre visninger. Så snart det ble lettet litt på karantene-reglene brukte vi tiden på å filme boliger, holde FaceTime-visninger og lage plantegninger slik at kundene kunne “komme på visning” fra sofaen.

Innovativt og nytenkende team

Dette er noe bedriften fortsetter å gjøre for kunder som ikke kan komme til Spania på grunn av koronaviruset eller andre årsaker.

-Vi er opptatt av å endre oss i takt med markedet og hva kundene våre trenger, og akkurat nå er det mange som foretrekker en virtuell visning. Men vi fikk det travelt da landegrensene åpnet igjen. Telefonen ringte hele tiden og vi mottok mye e-post. I sommer har det gått i ett hos oss og for øyeblikket er det nesten som om vi er tilbake til “normalen”.

Hun er stolt over at bedriften går så bra, også etter at hun tok over roret.

-Vi tilbyr jo det samme i dag som da min mor styrte skuten. Vi hjelper med alt fra A til Å. Vi er der under hele prosessen når det gjelder kjøp og salg av boliger, og det tror jeg mange setter pris på. Vi så heldig å ha en haug med fantastiske kunder som anbefaler oss til venner og bekjente, og det er vi stolte av.

Hun ser lyst på fremtiden, selv i disse koronatider. Trenden viser at nordmenn fortsetter å kjøpe bolig i Spania, og Costa Blanca er alltid like populær.

– Både jeg og resten av teamet tenker mye på fremtiden, det er så mye vi ønsker å gjøre! Mest av alt ønsker vi å vokse som bedrift, og det gjør vi med å følge med på trendene og skaffe oss ny kunnskap. Det er viktigere enn noensinne å henge med i endringer i markedet. Suksess i denne bransjen avhenger av mye hardt arbeid og en god dose nytenkning. Vi er sterke på begge sider, avslutter eiendomsmegleren.