Det er en grunn til at Trygve Rikkart Nilsen fra Nilsen Multiservice har mange fornøyde kunder. Her blir ting gjort på god, gammeldags norsk måte.

Det betyr ikke at mannen er gammeldags, for han har innsikt og løsninger på nesten alle spørsmål med hensyn til tekniske anlegg, nye som gamle. Han er nøyaktig på tid, og liker å utføre en ordentlig jobb, helst ”etter boken”, som han selv kaller det.

-Jeg liker å gjøre ting riktig, sier han. I min bransje er det viktig at man har det riktige utstyret — som kan være verdt en liten formue — og man trenger sertifikater og autorisasjoner til nesten alt. Det er det ikke alle som driver i denne bransjen som har. Jeg har sett folk som knapt vet hva de holder på med montere for eksempel air condition. Kunder velger ofte dem for de er mye billigere. Det koster mer å gjøre ting ordentlig, slik er det med alt. Det betyr ikke at jeg er dyr. Jeg tar under 20 euro i timen pluss IVA.

Solcellepaneler er i skuddet for tiden, og her er ett av mange anlegg som Nilsen Multiservice har installert.

Han kom til verden på Vannøy, i Karlsøy Kommune, Nord-Troms, hvor han også vokste opp. Samfunnet var et fiskerisamfunn.

– Da jeg vokste opp på 1970 tallet var det få som forlot øya for å ta utdanning. Det var liksom to ting å velge mellom, fiskeryrket, eller jobbe i fiskeindustrien. Siden det var mer penger å tjene som fisker, var valget enkelt. Jeg startet min yrkeskarriere i januar 1971, 15 år gammel. Som 17-åring tok jeg navigatørutdanning, men kunne ikke få sertifikatet før jeg fylte 21 år, som var minimumsalder. To uker etter at jeg hadde fått sertifikatet hadde jeg min første styrmanns jobb. Året etter fikk jeg min første skipperjobb. Jeg likte å reise, og på min «vandring» rundt i verden skulle jeg treffe en guddommelig vakker kvinne, som ble min kone.

På 1980 tallet bodde paret i Nord-Norge, hovedsakelig i Tromsø, hvor de fikk to barn, en jente og en gutt. Da barna var voksne fikk paret lyst til å leve i varmere strøk, og tok et prøveår i Albir.

Det er montering og teknisk drift av basseng Trygve er spesialist på, men han tar gjerne en runde med håven og rydder opp litt også.

-Dette var to dager før tusenårsskiftet. Siden har vi blitt i Spania. Spøkefullt sier jeg at vi prøver fortsatt. I dag bor vi i Alicante by, hvor vi stortrives. Vi valgte denne byen av flere årsaker, men mest av alt fordi Alicante ligger midt mellom de store norske koloniene på Costa Blanca. Nordmenn er i all hovedsak min største kundegruppe.

Han kan fortelle at han alltid har vært en handyman; kameraten som trådde til når et behov meldte seg. Dette førte etter hvert til at han registrerte et enkeltmannsforetak i 2007, som i 2014 ble omregistrert til et aksjeselskap med navnet Nilsen Multiservice S.L.

-Jeg tilbyr en lang rekke forskjellige servicer og en uke er sjelden lik den andre. I de siste ukene har jeg installert vannbåren gulvvarme som ble levert med temperaturkontroll, der alle ukedagene kan programmeres individuelt, som for eksempel dag og nattemperatur. Jeg har montert et avkalkningsanlegg, der kalkmengden i vannet ble redusert med 90 % og kunden fikk «fjellbekk vann». Jeg har montert ett 100 % automatisk vannbehandlingssystem for saltvann basseng. Her kan du programmere kvaliteten du vil ha i vannet, og automatikken sørger for at du får det. Jeg har også skiftet ut to toaletter i en enebolig.

Trygve er en kunnskapsrik mann, og han deler ivrig av sin kunnskap og erfaringer.

Det han holder på med for øyeblikket er en jobb han til vanlig ikke tar på seg, men på grunn av mindre oppdrag på grunn av koronakrisen, har han utvidet sine servicer til også å inkludere oppussing av leiligheter.

-Jeg har kommet nokså langt og er nå i full gang med å male veggene. Dette er i Albir, som jeg kjenner nokså godt. Ikke bare fordi jeg har bodd her før, men jeg har mange kunder her.

Det store akkurat nå er solcelle anlegg, for å produsere elektrisitet og samtidig redusere strømregningen. 2020 så ut til å bli et rekordår.

Utelys med sensorer som slår på lyset når noen nærmer seg er en god trygghet.

-Så kom koronaviruset og ødela det hele, rister Trygve på hodet. Her er det mange bestillinger som ligger på hold. Men i Benidorm monterte jeg nylig et 4,6 KW solcelle anlegg, hvor driften er koblet opp mot en app, via Internett. På denne måten kan eieren se produksjon og forbruk direkte på mobilen, uansett hvor i verden han er.

Selv om det er mange mindre oppdrag nå siden de fleste kundene er i Skandinavia, ser Trygve lyst på fremtiden.

-Jeg vil nok få det ekstra travelt når kundene mine kommer tilbake til Spania og sitt andre hjem. Mange har gitt uttrykk for at det er ting de ønsker å fikse i boligen sin. I mellomtiden tar jeg de oppdragene jeg får, og er glad for å være i jobb. Det er det ikke alle som kan si.