I dag er det Monika som har hovedansvaret for Costa Blanca Klinikken, som ble etablert i 2004.

Monika Marhaug er av den typen det er umulig å ikke like. Ingen hadde blitt forundret om omsorg hadde vært hennes mellomnavn. Helt siden hun var liten visste hun at det var med mennesker hun ville jobbe.

-Jeg liker å ta vare på mine medmennesker, smiler hun. Det får jeg en god mulighet til i denne jobben. Det er jo flest utlendinger som kommer hit. Noen er fastboende, andre er turister. Det de fleste har til felles, er at de ikke snakker spansk. Da er det ekstra viktig å ta godt vare på dem, slik at de føler seg trygge.

Kultursjokk

Monika er opprinnelig fra Sveits, men snakker flytende norsk. Før hun og hennes norske mann flyttet til Costa Blanca og Albir, hadde de bodd i Bergen i noen år.

I ALBIR SENTRUM: Klinikken ligger midt i Albir, bare noen meter unna hovedgaten.

-Der jobbet jeg også i helsevesenet. Jeg husker veldig godt min første tid i Norge. Det var et lite kultursjokk. På den tiden hadde det blitt populært at menn tok pappaperm og tok seg av sine nyfødte barn. Jeg husker at noen ganger da jeg satt på en kafé, så oppdaget jeg flere menn som satt klistret til vinduet slik at de kunne se ut, for på andre siden av vinduet stod barnevognen. Dette overrasket meg, men menn er jo litt mer praktisk anlagt enn oss kvinner, ler hun.

Hun husker også at hun ble litt forvirret av språket. Hun og mannen, som hun traff på et språkkurs i Barcelona noen år tidligere, snakket som regel på engelsk. Norsk lærte hun seg først da hun flyttet til Norge etter at paret hadde giftet seg.

-Det norske tonefallet er veldig annerledes enn det jeg er vant til på andre språk. Ofte, når folk sluttet å prate, trodde jeg de var midt i setningen, så det ble til at jeg stod der og ventet på at de skulle snakke ferdig, smiler hun.

Stortrives

Hele ti år har gått siden hun kom inn på Costa Blanca Klinikken i Albir for første gang. Hun husker det som om det var i går. Det var en ren tilfeldighet at hun søkte på jobben. Det var hennes mann som hadde sett annonsen om ledig stilling ved klinikken, og oppfordret henne til å søke.

OM PANDEMIEN: Pandemien var en utfordring i begynnelsen, men nå går alt som smurt på Costa Blanca Klinikken.

-Jeg kjente verken Rita Ringdal eller Paco Montañes, som eier klinikken fra før. Det var Rita som gjorde intervjuet med meg. Etter en hyggelig prat fikk jeg beskjed om at jeg kunne starte allerede neste dag. Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket, samtidig veldig glad for at jobben var min. Siden den gang har jeg jobbet her på klinikken, hvor jeg trives veldig godt.

Det var hennes utdanning og brede erfaring som gjorde at hun ble ansatt.

Elsker kunst og kultur

– Jeg har en blandingsutdannelse fra Sveits som ligner på helsesekretær i Norge, men er litt mer omfattende. Det betyr at jeg har lært sykepleie, laboratorium, røntgen, endoskopi og administrasjon. Jeg jobbet i 10 år i helsevesenet i Sveits, med allmennlege, indremedisiner og magetarmspesialist. Alt dette har kommet godt med her på klinikken, hvor jeg har en variert jobb med mange forskjellige oppgaver.

Hun er også utdannet kunstterapeut. Dette yrket har hun praktisert i mange år tidligere, både i Norge og i Spania.

-Jeg liker veldig godt alt som har med kunst og kultur å gjøre. Jeg elsker å male, besøke muséer og teater. Men jeg har mange andre interesser også. Jeg er veldig glad i havet, jeg bader hele året rundt tidlig om morgenen. Det er rene medisinen og noe jeg anbefaler alle å gjøre. Jeg liker også å gå på tur, og hver morgen praktiserer jeg yoga. Ellers liker jeg veldig godt å bruke tid på familien. Mannen min og jeg har to døtre på 13 og 15 år.

Internasjonal klinikk

Klinikken er internasjonal, og pent dekorert med mye kunst på veggene. Her finner man også et stort utvalg av brukte bøker som man kan kjøpe for en billig penge.

POSITIV: Marhaug ser frem til en høst og vinter med mer normale tilstander på Costa Blanca.

-Vi er flerspråklige, men vi snakker mest norsk da våre pasienter hovedsakelig er skandinaviske. Rita er drivkraften i klinikken. Hun styrer det meste med stor entusiasme. Paco er den rolige polen som tar seg god tid med pasienten og er veldig flink til å lytte. Begge to er utrolig hyggelige og imøtekommende mennesker som er kjent for å sette pasientens velvære i sentrum.

Det hun liker best med jobben sin er mangfoldet og det hun selv beskriver som mange spennende oppgaver.

-Det er en variert jobb. Costa Blanca Klinikken tilbyr jo en lang rekke tjenester, de samme som man får ved offentlige spanske legekontorer i området, om ikke flere. Jeg lærer stadig noe nytt. Jeg har lært ekstra mye om mennesker etter at jeg startet i stillingen. Etter hvert har jeg blitt godt kjent med de mange fastboende pasientene. Vi har også en del turister, som for eksempel småbarnsfamilier, som stikker innom på sommeren. Det er også interessant å jobbe sammen med spanske sykehus og spesialister, som vi har et nært samarbeid med. Vi har en løsning på alt som vi ikke kan utføre selv her på klinikken. Vi er selvfølgelig også registrert hos HELFO og i de fleste norske forsikringsselskapene via reiseforsikringene deres.

Store og små pasienter

Klinikkens kunder er alt fra små barn, ungdom, voksne og eldre mennesker. Monika tror de fleste velger Costa Blanca Klinikken på grunn av den helhetlige servicen den tilbyr.

INTERNASJONAL KVINNE: Monika Marhaug er opprinnelig fra Sveits, men har bodd i Bergen i flere år og snakker flytende norsk.

-Vi er veldig nøye når det gjelder oppfølging av pasientene våre, og gir god veiledning underveis. Målet vårt er alltid fornøyde kunder. Dette er jo spesielt viktig når det kommer til helse. For oss er det ekstra viktig at våre kunder føler seg godt ivaretatt og trygge. Det er sjelden du kan nå legen din eller få hjelp til alt nesten året rundt og på ditt eget språk. Det tilbyr vi.

Ser lyst på fremtiden

Hun er positiv med hensyn til fremtiden, og ser frem til en travel høst og vinter nå som de fleste har fått den etterlengtede vaksinen, og kan reise.

-Jeg må innrømme at vi ser frem til å ønske våre kunder velkommen tilbake til Costa Blanca. Jeg regner med at de fleste vil være på plass igjen om ikke så altfor lenge. Mange av våre kunder har eiendom i Spania. De lengter tilbake til det fantastiske klimaet her på kysten, spesielt fordi det gir mange av dem store helsefordeler, avslutter den hyggelige kvinnen.