Som barn hadde Monica Solesvik ingen drømmer om å bli sykepleier. Drømmen ble til langs veien. Men at hun en dag skulle eie og drive egen sykepleieklinikk på Costa Blanca, hadde hun aldri trodd.

Solesvik er oppvokst i Ålesund, som barn var hun veldig opptatt av dyr, spesielt hest og hund. I ungdomstiden hadde hun ikke peiling på hva hun ville bli og prøvde mange forskjellige ting, som å sløye fisk, jobbe i butikk og kokkekurs.

-I 1998 fikk jeg sjansen til å jobbe som pleieassistent på et sykehjem. Jeg hadde også korttidsvikariater innenfor omsorgsbolig og psykiatri i denne tiden. Det var da jeg kjente på kroppen at jeg hadde kommet på rett sted. Å ta vare på folk er noe som ligger i meg. Det skjønte jeg da.

Hun møtte mange flinke fagfolk på sin vei, som observerte Monicas støe hånd når det gjaldt å pleie andre mennesker, og de oppmuntret og oppfordret henne til å utdanne seg innenfor helse.

DSC07258

-Veien videre falt seg naturlig og i 2005 var jeg ferdig utdannet hjelpepleier. Samme år den høsten begynte jeg på sykepleierutdanningen og var ferdig utdannet sykepleier i 2008. Som hjelpepleier har jeg jobbet ved flere institusjoner, omsorgsbolig og hjemmesykepleie. Som nyutdannet sykepleier begynte jeg å jobbe i hjemmesykepleien, videre gikk veien til et omsorgssenter hvor jeg etter hvert fikk mye sykepleiefaglig ansvar, blant annet som nattsykepleier på palliativ avdeling.

I 2010 valgte Solesvik å flytte til Spania. Tanken på å oppleve nye ting fristet og slutten på kalde vintre ville kunne gjøre henne godt siden hun er revmatiker.

-Jeg jobbet det første året på et sykehjem og de fire neste årene på en akutt sykepleieavdeling på et rehabiliteringssenter. Av forskjellige årsaker var jeg ikke helt fornøyd med situasjonen på jobben. Det var slik jeg begynte å drømme om å starte for meg selv. I mange måneder gikk jeg og lekte med tanken, og nesten helt uten å være klar over det, så hadde jeg tegnet opp hele konseptet til Monicare i hodet mitt.

4

Konseptet ble til virkelighet da hun i 2015 realiserte drømmen, og begynte som hjemmesykepleier.

-Jeg har aldri angret på at jeg tok steget, fordi Monicare har hatt en helt utrolig utvikling. Noen ganger må jeg klype meg selv i armen for å vite om det er sant.

DSC07260

I begynnelsen hadde hun hjemmekontor, men det tok ikke lang tid før oppdragsmengden ble så stor at hun begynte å se seg om etter et lokale.

DSC07262

-I 2017 ble Monicare flyttet til Alfaz del Sol. I juni i år fikk Monicare statusen Sykepleierklinikk (Enfermeria Publico). Grunnen til at denne klinikken ble til var at det ikke fantes et slikt tilbud i Alfaz del Pi.  Det var en lang og vanskelig prosess å få statusen, og det kostet litt for å si det sånn. Gestoria Machado bisto meg i hele søkeprosessen og gjorde en fantastisk innsats for meg gjennom nesten et helt år før jeg ble godkjent av Sanidad. For Monicare er dette et kvalitetsstempel, som betyr at jeg er offisielt godkjent og at pasientene har offisiell klagerett. Trygghet på å få kvalitetssikrede helsetjenester er dermed på plass.

110

På Sykepleierklinikken tilbyr Monicare rådgivning, blodtrykksmålinger, blodsukkermålinger, INR-målinger, urinstix, SaO2.målinger, sårstell, setting av injeksjoner, dosettlegging og apotektjenester. Bedriften tilbyr også akutt sykepleie, hjelp til lege og sykehus ved behov. Klinikken har CRP-apparat som er viktig for å avdekke om en har virus- eller bakteriell infeksjon, som igjen er avgjørende for om man skal ha antibiotika-behandling. Apparatet er også viktig i behandlingen av revmatikere. Monicare har dessuten et lager av hjelpemidler for utlån, og det de ikke har får klinikken fra Dismovil i La Nucia.

2

På kontoret sammen med Solesvik jobber Runhild Høgelid, som har vært tilknyttet Monicare siden 2016. Hun er norsk, utdannet legesekretær og kostholdsveileder. Hun snakker flytende spansk og er tolk ved legebesøk og bistår i alle praktiske gjøremål ved klinikken. Helsefagarbeideren Anita Muñoz Skare ble ansatt i høst, og jobbet tidligere på Betanien.

-Vi har også hatt praksiselever fra helsefaglinja til Den norske skolen her både i fjor og i år, smiler Solesvik.

DSC07300

Andre samarbeidspartnere er Albir Salus, hvor Dr. Anne Stensholt er rådgiver for alt medisinsk i Monicare, både i hjemmesykepleietjenesten og på klinikken. Monicare bruker laboratoriet deres ved behov. Klinikken jobber også med Hospital Marina Baixa og Villajoyosa og Centro Salut i de ulike bydelene fra Altea til Villajoyosa.

-Vi må også nevne “Doctor Home Visit”, sier Solesvik. Dr. Tarik Bahjawi kommer på hjemmebesøk på kveldstid i helger og på helligdager. Han er spansk- og engelsktalende og tilknyttet Hospital Clinica Benidorms avdeling i Calpe. Jeg er alltid med ham på hjemmebesøk. Det er også viktig å nevne Cruz Roja (Røde Kors), hvor Monicare sine faste kunder får sine trygghetsalarmer fra. De har døgnbemanning hele året, er engelsktalende og gir utmerket oppfølgning. Jeg har sett dem redde liv i praksis. Og til slutt, Restaurante Sol y Luna, som leverer god og sunn norsk og spansk mat, for de som ønsker det.