Mette Haugen har jobbet ved sykehuset i åtte år, til stor glede for klinikkens skandinaviske pasienter.

På grunn av veiarbeid i Benidorm, ankommer DIN REPORTASJE Hospital Clínica Benidorm og intervjuet med Mette Haugen ti minutter for sent. Damen i resepsjonen ber oss om å sette oss ned, mens vi venter på den norske kvinnen fra Drammen, som tar seg av hospitalets skandinaviske pasienter. Bare noen minutter senere kommer Mette mot oss som en frisk vind.

-Jeg var sikker på at dere var tidlig ute, dere er jo norske, sier hun blidt. Noen minutter før to kom jeg og kikket etter dere, men fikk beskjed om at dere var litt forsinket. Da benyttet jeg anledningen til å se til en pasient. Om det er greit, kan dere gi meg noen minutter til? Det er bare noe jeg må hente til noen som venter. Etter det kan jeg ta det med ro i minst en halvtime.

Hun forsvinner som et lyn bak oss, men er straks tilbake. Det med et stort smil.

Elsker jobben sin

-Jobben gir meg all grunn til å smile, sier hun. Det føles godt når jeg kan lyse opp dagen for andre. Det gjelder både mine kollegaer og pasienter. Det er en god følelse når de blir glade og trekker på smilebåndet når jeg dukker opp. Pasientene blir jo ekstra glade når de ser meg, og det er jo ikke så rart. Det er ikke lett å være syk i utlandet. Da kjennes det godt å ha en som kan hjelpe til med det meste og som man kan snakke med, på sitt eget språk. Det gjelder egentlig både pasienten og hans eller hennes familie.

Vi går inn i kaféen, hvor selve intervjuet finner sted. Noen kommer bort til Mette for å hilse på, andre gir henne et lite vink eller et smil.

-Jeg er en glad og utadvendt person, og får ofte høre at jeg er en gledesspreder, smiler Mette. Jeg er av den positive typen som alltid starter dagen med å si ”Feliz lunes” (Ha en lykkelig mandag), ”Feliz martes”, ”Feliz miercoles” etc. til mine kollegaer. Smil til verden og den smiler til deg, er mitt motto.

TAR SEG AV SKANDINAVISKE PASIENTER: Mette er en av hospitalets norske representanter, og en kjær person både for bedriften og pasientene.

Som ung studerte hun på Handelsgymnasium i Drammen samtidig som hun tjente litt penger hos Star Tour i Oslo. Hun visste ikke helt hva hun skulle gjøre etter studiene, og takket ja til en jobb på Star Tour. Det var slik hun «tilfeldigvis» kom til Spania i 1987.

Kom til Spania i 1987

– Det var behov for reiseledere på Gran Canaria, og siden jeg allerede jobbet for Star Tour, tenkte jeg at det kunne jeg vel prøve en sesong. Den sesongen ble lang. Den har vart helt til i dag! Det eneste problemet var vel språket i begynnelsen. Jeg kunne ikke et ord spansk, men det lærte jeg meg med tiden.

I 2015 begynte hun å jobbe for Hospital Cliníca Benidorm. Den viktigste delen av arbeidet hennes er tolking og omsorg for de skandinaviske pasientene og deres pårørende.

Snakker flere språk

-Det gjelder alt fra første kontakt på akuttmottaket, tolking ved legevisitt for de innlagte og på legekonsultasjon på poliklinikken. Men jeg tar meg også av engelsktalende og spanske innlagte pasienter.

Grunnene til at Mette trives så godt i jobben er mange. Først og fremst er hun stolt av å representere et av Spanias mest anerkjente sykehus, hvor hun føler hun er del av en stor familie.

-Dette er en helt spesiell arbeidsplass, hvor vi tar godt vare på hverandre. Det er det samme om man er lege eller rengjører, alle er på samme linje. Jeg liker å si at vi er et menneskelig team. Det er noe som våre pasienter merker godt. Jeg er stolt over behandlingen de ansatte gir våre pasienter. Vi passer godt på dem, følger opp og bryr oss om dem.

Fornøyde pasienter

Mest av alt setter hun pris på responsen fra pasientene, som er flinke til å rose Mette for den gode jobben hun gjør. Når hun blir spurt om hva hun husker best i denne sammenheng, må hun tenke seg litt om.

-Jeg har mottatt mange koselige e-poster og ord i løpet av årene. Det setter jeg enormt stor pris på, for jobben er ikke alltid like lett på det emosjonelle planet. For ikke så lenge siden var det en koselig detalj fra en pasients familie med en varm melding hvor de takket meg for at jeg hadde tatt meg av deres far og de pårørende. ”Du gjorde en krevende situasjon mye lettere og vi var hele tiden trygge på at han var i gode hender.” En annen familie skrev til meg og sa jeg hadde vært uunnværlig i en skremmende og forvirrende tid. ”Du smiler, roer, forklarer og virker oppriktig engasjert. Så heldig vi var som fikk akkurat deg.” Jeg glemmer aldri slike ord, for de minner meg på at jeg gjør noe viktig for andre mennesker. Det betyr noe for dem, gjør en forskjell. Det betyr faktisk veldig mye for meg, avslutter Mette.

https://www.clinicabenidorm.com/nb/