Álvaro Asensio García fra NordicFysio har overrasket mang en skandinavisk pasient med sine revolusjonerende metoder, hvorav POLD er én av dem.

Det er med et energisk smil Álvaro tar oss imot da vi kommer inn i klinikken hans, som ligger i andre etasje i samme bygg som Costa Blanca Supermercado i Orihuela Costa. Før vi går inn på kontoret hans, får vi hilse på svenske Marika, som sitter i resepsjonen. Hun er opptatt med en pasient på telefonen, men hilser til oss med hånden.

-Hun er god å ha, sier Álvaro på flytende svensk. Hun har orden på alt, og pasientene setter stor pris på henne. De fleste som kommer hit er skandinaver, og de synes det er kjekt å kunne snakke på sitt eget språk. Marika kom til meg først som pasient. Da jeg hadde løst problemet hun hadde, ble hun ansatt som resepsjonist.

Grunnen til at fysioterapeuten selv snakker svensk, er at han bodde et år i Sverige under studietiden.

Snakker flytende svensk

-Jeg forelsket meg i landet og språket fra første stund. Jeg husker jeg gikk rundt med blyant og en liten notatbok som passet i lommen på olabuksa mi, og som jeg brukte til å skrive ned alle nye ord og uttrykk jeg lærte. Jeg drar ofte tilbake på ferie i dag. Hver gang jeg lander og kommer ut av flyet og kjenner den friske luften, blir jeg glad. Det er en sånn-wow-opplevelse hver eneste gang. Jeg er helt sikker på at jeg var svensk en gang i et tidligere liv, eller kanskje jeg var en viking, ler han. Jeg bare elsker den skandinaviske kulturen og naturen.

Han ble født i Elche, hvor han bodde i åtte år frem til familien flyttet til Alicante by. Faren jobbet i en bank, og på den tiden ble han ofte flyttet fra ett sted til et annet.

-Det er nok all flyttingen, det å få oppleve nye steder hele tiden, som har gjort meg så nysgjerrig og opptatt av alt som skjer rundt meg. Dette har hjulpet meg mye i jobben min som fysioterapeut. Jeg elsker det jeg gjør, og føler meg veldig heldig når jeg tenker på at jeg faktisk lever av min lidenskap. Nesten alt kan rettes på i kroppen med den rette behandlingen. Nå som det hele tiden dukker opp så mye nytt i fysioterapiverdenen, er det enormt viktig å holde seg oppdatert på ny teknologi og nye metoder.

SVENSK RESEPSJONIST: I resepsjonen sitter svenske Marika. Hun ble kjent med fysioterapeuten som pasient, og fikk jobben som resepsjonist da NordicFysio ble etablert.

Perfeksjonist

Han beskriver seg selv som en perfeksjonist som alltid leter etter måter å forbedre seg på, både privat og på jobb. I tillegg har han alltid trivdes med å hjelpe andre.

I begynnelsen fulgte jeg i min fars fotspor, og ble bankmann. Jeg husker da jeg jobbet for en bank i Albir, og fikk anledning til å hjelpe mange skandinaver på svensk. De satte så stor pris på det. Jeg elsket å komme med gode råd og tilbud, som kunne forbedre hverdagen deres i Spania.

Det var gjennom denne jobben at det gikk opp for Álvaro at det var fysioterapeut han egentlig ville bli.

-En fysioterapeut kom til kontoret en dag, og jeg var nysgjerrig på å vite hvordan jobben hans var. Jeg slukte alt han sa, og i fritiden forsket jeg på temaet fysioterapi. Jeg var fascinert. En venn anbefalte at jeg tok et chiromassasjekurs. Jeg oppdaget at jeg var flink til det, det fantes et slags talent i meg. På denne måten utviklet jeg både følesansen og intuisjonen, som er viktige elementer i denne bransjen. Etterpå tok jeg flere kurs, og til slutt bestemte jeg meg for å studere fysioterapi på universitetet.

Avanserte fysioterapimetoder

Tiden på universitet husker han med glede. Hele verden hans forandret seg. Han skjønte fort at han hadde kommet ”hjem”, og var fullstendig fascinert av alt man kunne oppnå med de riktige metodene.

ELSKER YRKET SITT: Álvaro Asensio García stortrives som fysioterapeut på egen klinikk i Orihuela Costa.

-Fysioterapi bruker fysiske midler med vitenskapelig bevis for å hjelpe mennesker med å løse sine fysiske problemer og smerter. Det handler om å forbedre folks liv, og det er så mye som kan gjøres. Hos NordicFysio bruker vi hovedsakelig avanserte fysioterapimetoder. Metoder som er basert på regenerering og akselerasjon av smertegjenopprettingsprosesser og muskel- og skjelettskader, og som reverserer de patologiske prosessene i kroppen. Innenfor disse teknikkene finner vi for eksempel POLD.

-POLD-metoden er spesielt interessant, og tillater behandling av ulike skader, plager og sykdommer – både akutte, kroniske og degenerative -, med utmerkede resultater der tradisjonell fysioterapi eller andre terapeutiske tilnærminger ikke fungerer eller har begrensede resultater. I mange tilfeller klarer man å unngå operasjon ved skader der det tidligere ikke var mulig.

Revolusjonerende POLD

Når han blir spurt om han kan gi et par eksempler på pasienter som han har brukt POLD-metoden på, lyser ansiktet hans opp.

-Dere kan se mange positive kommentarer fra pasienter på internett. De sier at de føler seg mye bedre etter hver økt, og resultatene varer lenger enn hva som er tilfelle med de fleste konvensjonelle teknikkene. Men jeg kan fortelle dere om to tilfeller som jeg vet vil gjøre stort inntrykk. Pasientene selv beskriver det som et mirakel, men dette er vitenskap.

En dag kom det inn en mann på 82 år. Han kunne ikke bøye de tre første fingrene på den ene hånden og han kunne ikke føle dem. Noe som gjorde det umulig for ham å trygt plukke opp et glass eller feste knappene på skjorten.

-Han hadde lidd av dette i 20 år. Jeg brukte to forskjellige teknikker. På den ene siden Scenar, for å diagnostisere og lokalisere problemet, og nevromodulere nervesignalet. På den andre siden brukte jeg POLD-teknikken for å dekomprimere nerveroten og få sentralnervesystemet til å slappe av. Resultatet kom umiddelbart, og svært overraskende for pasienten. Plutselig kunne han bevege fingrene, bøye dem. Han sa til meg: ”Álvaro, hva har du gjort med meg? Dette er fantastisk, jeg kan bevege fingrene!”  Sent samme kveld skrev han en e-post til meg og sa at jeg hadde utført et mirakel og at han ønsket å oppleve flere slike mirakler, smiler fysioterapeuten.

Fikset pasientens ereksjonsproblem

-Et annet nylig tilfelle, og disse har jeg mange av, var en mann på 60 år med ereksjonsproblemer. Det viste seg at han hadde lidd av dette siden han var førti.  Han hadde prøvd medisiner, akupunktur, kiropraktikk, terapeutisk trening, og massasje, men ingenting fungerte. Så snart jeg evaluerte ham, diagnostiserte jeg et underskudd i pudendal, bekken til hypogastrisk nervefunksjon. Løsningen var å nevromodulere nervene og samtidig lade opp energi (med Scenar) til nervecellene som griper inn i adferden til nevnte nerver.

SNAKKER FLYTENDE SVENSK: Spanjolen bodde et år i Sverige for mange år siden under studietiden, og forstår både norsk og dansk.

I en enkelt økt hadde pasienten gjenopprettet 75 % av funksjonen. På to økter var han helt restituert.

-Dette viser bare at god fysioterapi ikke handler om lang eller kort tid. Det handler om å finne den beste løsningen. Folk kommer ikke hit for å få en times massasje, men for å få en løsning på et problem de opplever som smertefullt. Pasientene mine verdsetter fremfor alt resultatene de oppnår med behandlingene mine, de bryr seg ikke så mye om hvor mye tid jeg bruker på dem. Øktene varer i 30 minutter, noe som er nok for meg til å behandle ethvert problem. Noen ganger trenger jeg bare 15 minutter på å løse en sak. Man får ikke nødvendigvis bedre resultater selv om man bruker lengre tid.

Nesten alle er fra Norge

Nesten alle hans kunder er nordmenn, men han har noen svensker også.

ALLTID OPPDATERT: Fysioterapeuten, som også er spesialist på kiropraktikk, elsker å holde seg oppdatert på nye metoder og teknisk utstyr.

-Mine skandinaviske pasienter er overrasket over behandlingene jeg tilbyr. De forteller meg at i landet deres får de kun terapeutisk trening som behandling, og som oftest løser ikke det problemet deres. Flere spør meg ofte på spøk: ”Når skal du åpne en klinikk i Norge?” For øyeblikket trives jeg godt her, og gjør mitt beste for å legge alt til rette for mine pasienter, som for eksempel samarbeid med HELFO.

 ”Etter min mening og erfaring er det ikke noe som heter kroniske smerter. Folk som lider av dette, har bare ikke hatt muligheten til å få riktig behandling.”

FAKTABOKS:

Pold-Metoden har stor terapeutisk effektivitet ved ulike typer skader og lidelser. Fysioterapeuten fremhever:

 • Diskale brokk og fremspring, diskopati.
 • Korsryggsmerter, som isjias eller lumbago.
 • Artrose i ryggraden og ekstremiteter.
 • Fasettsyndrom.
 • Vertebral impingement, radikulopatier.
 • Kontrakturer eller muskulær overbelastning av ryggraden.
 • Begrenset bevegelighet og stivhet.
 • Cervikal whiplash.
 • Skoliose.
 • Fibromyalgi, kronisk utmattelsessyndrom.
 • Generelt, alle de patologiene som forårsaker smerte og/eller funksjonshemming.

www.nordicfysio.com