Allerede som ung mann hadde Thomás Arribas planen klar. En dag skulle han overraske verden med sin gastronomi, og det fra egne restauranter. I dag eier han flere av Spanias mest kjente spisesteder, deriblant Punto de Sal Gastro&Beach i Benidorm.

 

Det hele startet i Burgos, nærmere bestemt i den lille landsbyen Palazuelos de la Sierra, hvor Thomás vokste opp. Helt siden han var liten hadde han sett hvordan foreldrene, som var bønder, jobbet livet av seg for å forsørge familien. Thomás lovte seg selv at han en dag skulle bli noe her i verden, slik at han kunne hjelpe til med økonomien.

Thomás Arribas har alltid vært lidenskapelig opptatt av mat, og eier i dag flere av Spanias mest kjente restauranter.

-Så lenge jeg lever vil jeg aldri glemme hvor mye foreldrene mine slet. De gjorde alt for at familien skulle ha nok mat på bordet, og det var ikke alltid like lett. Min mor hadde en fetter som var kjøkkensjef på et kjent hotell i Burgos, og da jeg fikk høre at de trengte hjelp på kjøkkenet reiste jeg dit på et blunk. Da var jeg vel 16 år gammel.

Det var begynnelsen på et eventyr som har vart frem til i dag. For siden den gang har mesterkokken reist verden rundt for å lære om finere kokkekunst, og han har i mellomtiden blitt en anerkjent kokk og forretningsmann. Den store anerkjennelsen kom med restauranten El Poblet i Denia, som i dag er kjent som en av landets beste med sine tre Michelin stjerner.

-I dag er det sønnen min Quique som driver restauranten, sier Thomás. Jeg så fort at han ville følge i mine fotspor, han er et geni på mat og er kjent som en av Spanias beste hva avant-garde cuisine angår. Jeg er opptatt med driften av flere andre restauranter, og er stadig på reisefot. En av mine hobbyer er å reise til andre land for å se hva de holder på med der. I morgen reiser jeg til Marrakech, som har en fantastisk gastronomikultur og hvor jeg alltid lærer noe nytt.

Han tar med Din Reportasje rundt i den koselige restauranten, som skiller seg ut med sitt moderne og harmoniske design. Mens Thomas svarer telefonen, tar vi en titt rundt på egen hånd. Den ene veggen er dekket med et langt skap med noe av det aller beste man kan tilby av vin. Vi åpner menyen, hvor Middelhavsdietten står i fokus, og her er det mange gode retter å velge fra.

Restauranten er i tillegg til god mat og vin kjent for sitt utsøkte og moderne design.

-For meg handler det om å kunne overraske mine kunder med en matopplevelse de sjelden har opplevd maken til. Maten skal først overbevise øynene, så ganen og ikke minst magen.

Han kan fortelle at mange skandinaver finner veien til restauranten, og at han setter ekstra stor pris på denne gruppen.

Punto de sal har et beundringsverdig vinkart, med noen av de beste vinene Spania har å tilby.

-Skandinaver flest er takknemlige gjester og de er greie å ha med å gjøre. De vet å sette pris på maten vi serverer, de skjønner at dette er et velutviklet konsept som koster litt. De er nysgjerrige på alt, og liker å stille spørsmål, noe jeg setter stor pris på. Det jeg har lagt ekstra godt merke tiler at de pleier å bruke lang tid på vinkartet. Å velge riktig vin er viktig for dem. Det er et godt tegn.

Restauranten er kjent for sine ferske råvarer av første klasse.

Han tar oss med inn til kjøkkenet, hvor kokkene har det travelt. De smiler til Din Reportasje mens de fortsetter å jobbe. Fisk, kjøtt og grønnsaker står på rekke og rad på benken foran oss. Alt er selvfølgelig ferske varer av første klasse. En stor paella står og koker og sprer sin rike aroma i kjøkkenet, og et ved et bord litt lengre ned står en ung dame og forbereder en fargerik dessert som ville tatt pusten fra de fleste.

-Vi er selvfølgelig veldig nøye på ingrediensene også når det gjelder desserter, meddeler Thomás. Vi bruker mye frisk frukt, og man vil merke at våre jordbær smaker like godt som de man spiste før i tiden. Man får jo vann i munnen bare ved å se på dem, gliser han. Er dere sultne? Noe dere har lyst til å spise?

Punto de Sal er kjent for sine kunstverk av desserter, og alt er selvfølgelig hjemmelaget og med de aller beste ingrediensene.

Din Reportasje må dessverre takke nei da det ennå står mye jobb på timeplanen, men vi lover å komme tilbake og prøve både paella og mer.

-Noen minutter har dere vel, sier mesterkokken i en overbevisende tone. Dere kan ikke dra herfra i dag uten å prøve en av våre mest spesielle desserter. Sett dere ned der ute på terrassen, så er jeg straks tilbake. Jeg lover å gi dere litt av en overraskelse, smiler han lurt.

Restauranten ligger helt ved stranden i Benidorm, og har selvfølgelig en terrasse hvor man kan nyte den flotte utsikten til havet

Ute på terrassen setter vi oss foran den vakre utsikten mot det krystallblåe havet. Solen står høyt på himmelen, og det er så stille at man kan høre bruset fra bølgene. En av kelnerne kommer med en café con leche, og noen minutter senere kommer den unge kvinnen vi møtte på kjøkkenet ut med en vannbakkels på en lang tallerken. Det er kanskje unødvendig å legge til at det hele ser ut som et ordentlig kunstverk.

-Jeg ville bare vise dere hvordan jeg legger på jordbærene, sier hun og peker på et lite verktøy som hun holder i den ene hånda, og som hun bruker til å sette på jordbærene en for en oppå vaniljekremen. Hun gir oss et smil idet vi legger det første stykket i munnen og himler med øynene.

-Hvordan smaker det, spør Thomás, som har kommet bort til bordet. Vi har mange gode desserter å by på, men denne er en av mine favoritter.

Han har knapt sagt ferdig setningen før han snur seg og går bort til et annet bord, hvor han forsikrer seg om at gjestene har alt de skal. Så går han videre til neste bord, og neste bord. Det er tydelig at han ikke er redd for å ta i et tak. Etterpå er han inn og ut av kjøkkenet, og når han endelig kommer bort til bordet vårt igjen, er det for å ta farvel.

-Jeg må videre til Denia og ta meg av noen ting der, sier han. Men jeg gleder meg til dere kommer tilbake. Da skal jeg fortelle dere litt om en idé jeg lenge har gått med og som går ut på en fusjon av tradisjonell norsk mat og Middelhavsdietten. Jeg kommer til å bruke typiske norske ingredienser som er lett å få tak i her i området, for de må være helt ferske som alt annet vi bruker. Jeg har planer om å bruke laks, og da snakker jeg om villfisk, og jeg kommer også til å bruke lam og vil overraske litt med hvordan jeg har tenkt å bruke akevitt. Jeg gleder meg til å eksperimentere med dette konseptet. Når jeg har resultatet klart håper jeg å kunne overraske ikke bare skandinaver, men også andre nasjonaliteter.