Franskmannen Michel Christophe er en verdensvant mann. Nå har han bosatt seg på Costa Blanca, hvor han i Albir har åpnet det som har blitt et av strandbyens nye in-steder.

Klokken er ti på formiddagen når Din Reportasje går inn døren til Le Café Français. Det lyse lokalet er utsøkt dekorert, og det med store bokstaver. Vakker tapet dekker veggene, og to kongelige lyskroner henger ned fra taket.

En strålende blid franskmann, Michel, dukker opp bak disken. Vi spør han om hvilket språk han foretrekker å snakke på, og han foreslår norsk.

-Jeg har bodd i Norge lenge nok til at jeg kan språket godt, smiler han. Derfor synes jeg det var ekstra gøy å starte en kafé her i Albir, hvor det er så mange nordmenn.

Vi setter oss ned ved et bord for å ta en prat. Michel kan fortelle at han siden 1998 har drevet ulike bakerier og kafeer i forskjellige land, som Dubai, Frankrike og Norge.

Sjokoladen som bakeren selger er selvfølgelig hjemmelaget, og er populær som gave.

-Jeg begynte veldig ung. Mens jeg studerte, fikk jeg meg en jobb på et bakeri, slik at jeg kunne betale studiene. Der ble jeg interessert i bakerfaget, men hadde aldri tenkt at det var dette jeg skulle vie livet mitt til. Men jeg har aldri angret på at jeg valgte dette yrket. For meg er det som å være med i et eventyr. Det at jeg ble baker tror jeg rett og slett var skjebnen, ler han.

For det kom til et tidspunkt hvor han innså han ikke hadde nok penger til å fortsette å studere. Da ble han lærling på ulike bakerier, hvor han slukte alt han så og lærte.

– Jeg er en slags artist i faget, jeg blir aldri enig med meg selv. Jeg vil alltid gjøre ting bedre, det er en «sykdom» og det er litt slitsomt! Når jeg er på kjøkkenet og kreerer, liker jeg å være alene. Jeg er i min egen verden, og jeg elsker det jeg gjør.

På menyen kan man velge mellom mange forskjellige typer pannekaker. Alt er selvfølgelig hjemmelaget.

Siden han ikke åpner dørene til kafeen før et par uker etter at intervjuet finner sted, har han forberedt forskjellige ting som Din Reportasje kan smake på. Han setter mange forskjellige tallerkener på bordet og spør oss hva som frister mest. Han foreslår at vi smaker på litt forskjellig. Her er det mange typer forskjellige croissanter og pizzabaguetter med tilbehør.

-Baguettene er som en italiensk pizza, sier franskmannen stolt, men på en baguette. Vi har også en egen meny for fransk hjemmelaget omelett, med alt det tilbehør du kan tenke deg. Vi har selvfølgelig også ordentlig fransk Croque Monsieur, med det deiligste tilbehør, deriblant norsk tradisjonell røkt laks fra 3. generasjons familierøykeri i Norge. En kunde av meg i Norge inviterte meg en dag hjem til huset sitt for å vise meg røkeriet sitt. Jeg så med en gang at dette var en perle! Og siden har jeg handlet røkt laks hos ham. Du finner ikke bedre fisk! Alle gourmetrestauranter jeg vet om handler hos ham.

Croissant

På Le Café Français kan man blant mye annet spise nybakte croissanter og baguetter med all slags tilbehør.

Han forsvinner inn i kjøkkenet, og kommer ut med flere tallerkener fylt med forskjellige kaker i alle regnbuens farger, i tillegg til kaffe. Vi prøver Croque Monsieur og croissanter først. Det er som om maten smelter på tungen. Han går bort til TV-en som står i et hjørne, og skrur den på. Han stiller inn kanalen på TV2, som viser God Morgen Norge.

-Jeg har alltid en TV i mine lokaler, smiler han. De fleste setter stor pris på det, spesielt barna. Jeg kan stille inn det programmet de ønsker, på det språket de ønsker.  Så hva synes dere om maten? Dette er like mye mat for øynene som for ganen. Nå må dere også smake på makronene og kaffen.

Kaffen er selvfølgelig nydelig, servert i en deilig, stor kopp. Michel forteller ivrig om sin søken etter den perfekte kaffen og hvor viktig det er å ha riktig melk med riktig mengde fett for å få frem den gode, runde og kraftige smaken.

Cafeen har et rikt tilbud av eventyrlige kaker og croissanter i mange farger og varianter.

-God kaffe er for meg viktig. Er den god, får man garantert fornøyde kunder. Her i Spania får jeg ikke tak i den riktige melken, og jeg er stadig i kontakt med nye meierifabrikanter for å finne akkurat den jeg trenger. Enn så lenge må jeg få melk fra hjemlandet Frankrike.

Han unnskylder seg og løper for å ta telefonen, som ringer inne bak disken. Imens sitter vi og nyter deilig kaffe og de beste makroner vi noen gang har smakt. Man kjenner at her er det ingen kunstige smakstilsetninger. Naturlige bær er brukt for å sette smak og farge på kreasjonene. Michel kan garantere at absolutt alt er hjemmelaget.

-Så hva synes dere om det flotte lokalet, spør han opprømt så fort han kommer tilbake. Opprinnelig åpnet jeg kafeen et annet sted, ikke så langt herfra. Men når jeg så at denne plassen i hovedgaten ble ledig, slo jeg til med én gang! Dette lokalet var for flere år siden bakeriet til en familie fra Alcoy. Håndverkerne har jobbet hardt for å få alt på plass til åpningen. Jeg er veldig fornøyd.

En av bakerens spesialiteter er makroner, og de kommer i alle regnbuens farger.

Han understreker at det aller beste med det nye lokalet er at han har så mange flere muligheter til å lage ulike typer mat.

-Jeg har stor nok plass til å lage absolutt alt jeg ønsker! I tillegg til kjøkkenet her oppe har jeg stor produksjonsplass i kjelleren. Jeg elsker å lage konfekt, men det hadde jeg ikke plass til i det forrige lokalet. Folk flest bare elsker min hjemmelagde sjokolade. Barn er selvfølgelig ikke noe unntak. Jeg har aldri hatt et bakeri eller en kafé som barn ikke har elsket. For meg er det veldig viktig at bedriften min er barnevennlig. Jeg er storfornøyd når det kommer inn hele familier. Da setter jeg på favorittprogrammet til barna, på deres språk, og de får alltid gratis iskrem og sjokolade. Det er en del av eventyret, smiler bakeren.

Det er på tide å gå videre. Vi takker for gjestefriheten og ønsker Michel masse lykke til med åpningen.

-Dere må komme den dagen, og dere skal være mine æresgjester! Kafeen vil åpne klokken 07.00 på morgenen. Da står jeg klar med rykende ferske baguetter, nybakte crossainter, økologisk brød og kaffe. Jeg tror det vil bli nok å gjøre. Allerede før åpningen har jeg mottatt et par bestillinger på forskjellige feiringer her i kafeen. Men er det noen som ønsker å spise det jeg lager hjemme hos seg selv, tilbyr vi også catering.