Helt siden Costa Blanca Klinikken Albir åpnet i 2004, har skandinaver i området brukt den flittig. Den har vært åpen under hele koronakrisen for å kunne tilby sine servicer til både fastboende og turister.

Det var den første desember 2004 legen Paco Montañés og hans norske kone Rita Ringdal åpnet klinikken. Investeringen var stor og ikke uten risiko, men klinikken blomstret fra første stund.

-Det var Rita som hadde ideen, og det tok litt tid før hun greide å overbevise meg, smiler Paco. Jeg hadde jo en trygg og fast jobb som lege, så det var en stor avgjørelse. Før vi kom til Albir, bodde vi i min hjemby Vila-real. Frem til da hadde jeg jobbet som lege for det spanske folkehelsevesenet. Å starte en privat klinikk så jeg på som en stor utfordring. Det var jo så mye nytt å sette seg inn i. Ikke bare skulle jeg jobbe på et nytt språk, men jeg måtte også venne meg til en helt annen kultur. Men det gikk over all forventning. I dag når mine pasienter takker meg og henvender seg til meg som doktor Paco på norsk, og jeg kan svare dem på norsk, føler jeg meg både stolt og fornøyd over det vi har fått til på klinikken opp gjennom årene.

Elsker yrket sitt

Paco kan fortelle at det ikke tok ham lang tid å bestemme seg for å bli lege. Som ung elsket han sport, og det var spesielt svømming han var interessert i. Det var fordi han ønsket å lære mer om denne sporten i tillegg til at han ønsket å bli svømmetrener som inspirerte han til å studere medisin ved Facultad de Medicina de la Universidad de Valencia. Paco kan faktisk skryte av at han har vært trener for flere spanske olympiske svømmere.

-Jeg har aldri angret på at jeg ble lege. Jeg liker å hjelpe mine medmennesker. Da vi startet klinikken kom disse egenskapene godt med. Skandinaver er vant med at både leger og sykepleiere bruker mer tid på dem enn hva man pleier å gjøre i Spania. For nordmenn er trygghet og omsorg nøkkelord. Det tror jeg er en av grunnene til at så mange velger Costa Blanca Klinikken. Her føler de seg godt tatt imot og ikke minst veldig trygge.

Han smiler og gir et varmt blikk til sin kone Rita, som sitter ved siden av ham.

Pasientene skryter

-Jeg tror ikke at jeg overdriver når jeg sier at Rita må være det mest omtenksomme mennesket jeg noen gang har møtt. Hun er kjent for å ta vare på våre pasienter langt utover åpningstiden. Hun er høyt og lavt, og besøker våre pasienter flittig når de må innlegges på sykehus for å forsikre seg om at de har alt det de trenger. Pasientene våre er flinke til å skryte av Rita, som aldri nøler med å komme for å hjelpe dem, selv om det er midt på natten.

Det var nettopp personligheten til Rita som gjorde at han forelsket seg i henne.

Forelsket seg i norske Rita

-Vi møttes helt tilfeldig på Central de Autobuses i Valencia, hvor Rita reiste til Zaragoza for å besøke noen venner. Jeg ble imponert over hennes styrke, vennlighet og godhet. På den tiden var hun flyvertinne, noe som også imponerte meg. Jeg ble også veldig fascinert av den norske kulturen gjennom henne. En ukjent kultur for oss spanjoler på den tiden, men likevel høyt verdsatt. Vi har en sønn sammen. Han flyttet til Norge på begynnelsen av året. Det gleder meg, for det betyr at jeg kan besøke Norge mye oftere. Jeg bare elsker dette flotte landet som jeg i dag føler som mitt eget i tillegg til Spania.

Costa Blanca Klinikken tilbyr en lang rekke tjenester, de samme som man får ved offentlige spanske legekontorer i området, om ikke flere.

Samarbeider med sykehus

-Når det gjelder mer kompliserte eller spesialiserte behandlinger, sender vi pasientene til et av de beste sykehusene i nærområdet. Vi kontakter de skandinaviske oversetterne ved institusjonen og oversetter alle papirer for pasientene. Vårt henvisningssykehus sender oss epikrisen til pasienten ved innleggelse og utskriving, noe vi bruker for å informere familiemedlemmer om tilstanden til pasienten om han eller hun tillater det. Vi informerer også forsikringsselskapet om pasientens diagnose og utvikling.

Costa Blanca Klinikken har mange nasjonaliteter blant sine pasienter, men hovedgruppen er skandinaver.

-Jeg vil si at klinikken skiller seg ut for vårt seriøse og profesjonelle arbeid. At pasienter kan uttrykke seg på morsmålet er viktig for dem, og vi har tilstrekkelig kunnskap om ekvivalenser av medisiner og protokoller som de bruker i hjemlandet sitt.

Tilbyr alle tjenester

Mange kommer til klinikken for å få vaksiner, for eksempel mot influensa og lungebetennelse.

-Opp gjennom årene har forespørselen om vaksiner bare økt. Vi prøver alltid å tilby de samme varemerkene som man bruker i Skandinavia. Mange synes det er praktisk å ta disse vaksinene hos oss, blant annet fordi vi tilbyr veldig gode priser. Influensavaksinen er ekstra viktig i disse tider for å ikke forveksle vanlig influensa med COVID-19, siden de første symptomene er veldig like. Selv om influensavaksinens effektivitet er 70-80%, er den viktig og praktisk talt ufarlig. Når det gjelder lungebetennelsesvaksinen, som i utgangspunktet er mot en bakterie, anbefales pasienter som befinner seg i risikogruppen å ta denne for å unngå komplikasjoner som oppstår ved for eksempel koronaviruset.

Når legen blir spurt om vaksinen som er under utvikling for COVID-19, og om den vil være trygg, trenger han ikke å tenke seg om.

COVID-19-vaksine

-For øyeblikket er denne vaksinen ennå under utvikling, så det er vanskelig å si noe om på dette tidspunktet. De som jobber med vaksinen bør sikre dens effektivitet og sikkerhet. Dette tar tid. Men når den endelige vaksinen kommer på bordet og i hyllene til apotekene, kan vi administrere den på klinikken.

Legen har fylt 64 år, og når vi lurer på om hvordan han ser på fremtiden, kommer det et bredt smil.

-Drømmen er å kunne tilbringe halve året i Norge og resten i Spania. Jeg har tenkt å pensjonere meg snart, så denne drømmen er kanskje ikke så langt unna. Vi har en dyktig kvinnelig lege her på klinikken, som vil fortsette å ta imot pasienter når jeg går av med pensjon. På tross av sitt spanske navn, har hun norsk nasjonalitet. Rita sier noen ganger at vi burde kanskje vurdere å selge klinikken. Vi har mottatt et par gode tilbud opp gjennom årene, men vi har bygget opp en flott klinikk som fungerer godt, og skal vi selge må det være til den rette personen. For oss er dette veldig viktig med tanke på våre pasienter, som vi føler vi skylder mye. Så om denne rette personen dukker opp en dag, kan det være vi vurderer å selge, avslutter den hyggelige legen.