Takket være den banebrytende kreftbehandlingen Tonje mottok på HCB Hospitales i tillegg til en god dose pågangsmot, bekjempet hun sykdommen.

2016 var i utgangspunktet et godt år for Tonje Fjeldberg Elshaug. Trønderen trivdes godt i Alfaz del Pi, hvor hun og familien hadde bodd noen år. Forretningene gikk strålende, og hun reiste mye i forbindelse med jobben. Det året var hun også et av ansiktene til et amerikansk skjønnhetsmerke. Da hun var hjemme i Alfaz, brukte hun fritiden på familien og deres fem hester og to hunder, i tillegg til frivillig arbeid for et krise- og barnehjem i Altea.

-Det var som om en bombe kom over hodet mitt da jeg fikk høre at jeg hadde fått brystkreft, sier Tonje. Min verden stivnet til is. Fra å være midt i en god plass i livet traff jeg bakken i 200 km. “Smash, bom, bang”. Plutselig begynte Duracell-kaninen å gå i sakte kino. Det er vanskelig å beskrive med ord.

Noen uker tidligere hadde hun oppdaget en kul i brystet. En lege hun kjente sa det var nok ingen grunn til bekymring. Hun hadde brystfødt fire barn og det var vanlig med melkekjertler. Likevel anbefalte han at Tonje tok en sjekk for sikkerhets skyld.

Skrekkslagen

-Jeg husker det var oktober og brystkreftmåneden da jeg og mannen min dro til HCB i Calpe for å utføre testen. Det var fredag, og vi hadde planlagt å spise lunsj på en fiskerestaurant der etterpå og bare slappe av. Allerede da jeg steg inn på legens kontor, skjønte jeg at det var dårlige nyheter. Han var vant til denne situasjonen, og han hadde en profesjonell holdning, men siden han kjente meg personlig, var det nok litt ekstra vanskelig. Han sa: ”Dessverre så ser jeg minst fire svulster, ”it looks bad.”

Plutselig begynte alt å gå rundt for Tonje. Det var som om verden raste sammen rett foran hennes øyne. Frykten for å dø kom umiddelbart. Det ble ikke noe bedre da legen insisterte på at hun måtte kontakte HCB allerede førstkommende mandag morgen. Det hastet.

-Både jeg og mannen min var skrekkslagne, sier Tonje. Vi kjørte opp til fjellet for å være alene en stund. Tusen tanker fløy gjennom hodet og nok en gang tok frykten et solid grep om brystet. Min mann var målløs.

Helgen gikk fort, samtidig veldig sakte. Uvissheten var verst. Da mandagen kom, fikk Tonje god hjelp fra Svein Carlo Bjerke på HCB (som var kontaktpersonen for skandinaver på den tiden, og som nå er pensjonert) som svarte på spørsmål og organiserte alt hun trengte av legetimer, blant annet.

Spredning

-Han var meget hjelpsom og ordnet et raskt møte med legene jeg skulle se. Han var god å ha, for jeg gikk ennå i en slags transe på det tidspunktet på grunn av sjokket. Jeg greide knapt å tenke. Alt gikk så fort etter dette. Tilfellet mitt ble studert nærmere. Så kom beskjeden som fikk meg til å lure på om det hele var en dårlig drøm. Sykdommen viste seg å være langt alvorligere enn det de hadde trodd på forhånd. Det var spredning til hovedlymfene, og det var en hissig type brystkreft jeg hadde fått.

Trønderen hadde knapt vært syk tidligere, og hadde levd et relativt ubekymret liv når det kom til helsen. Plutselig stod det immunbehandling, operasjon, cellegift og stråling overalt i agendaen.

-Selv om jeg gikk rundt i sjokk i mange dager, gikk det raskt opp for meg at jeg hadde havnet i en situasjon hvor jeg hadde to valg. Legge meg ned og rulle i selvmedlidenhet, eller bruke styrken til å overleve. Jeg fant vikingen i meg selv, og tok kampen. Det var ikke lett, og kroppen blir preget etter årevis knallhard behandling. Men jeg klager ikke. Jeg opplevde at jeg hadde et utrolig støtteverk bak meg gjennom familie og venner, spesielt min mann. Jeg fant også stor trøst i dyrene mine, de ble rene terapien for meg. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten all den gode støtten jeg fikk, og som holdt meg oppreist under hele behandlingen.

Hun vil heller aldri glemme støtten hun mottok på HCB, som behandlet henne hele veien. Her følte hun seg trygg takket være det hun beskriver som et unikt personale.

Roser HCB 

-HCB fortjener all den ros de kan få. Jeg ble veldig godt tatt vare på fra alle hold. Mette Haugen, som tar seg av skandinaviske pasienter på sykehuset, stod ved min side hele veien. Hun var sola mi på HCB. Uansett hvor trist jeg var da jeg kom dit, så klarte hun å få meg til å le. Svein Carlo Bjerke var også til stor hjelp under behandlingen. Og ikke minst min kjære kreftlege Dr. Gaspar Esquerdo Galiana. Jeg kan ikke takke ham nok. Han er en fantastisk menneskelig, god og faglig dyktig lege, som har en spesiell plass i hjertet mitt. Han klarte alltid å få meg på andre tanker enn sykdommen, og ga meg mot til å fortsette kampen.

Når hun hører at DIN REPORTASJE har møtt legen samme morgen, og at han fortalte han sjelden har møtt en pasient så viljesterk og positiv som Tonje, smiler trønderen.

-Det varmer meg å vite at han ikke har glemt meg, ler hun. Han kalte meg ”the blond viking”, og var alltid villig til å gi meg en klem når legebesøket var over. Før eller senere kommer jeg til å dra til HCB for å hilse på ham, og ikke minst takke ham. Det er mange som fortjener en stor takk på HCB. Cellegift og stråling er hva det er, men det hjelper mye når de som er rundt deg er så hyggelige og ikke minst medmenneskelige. Om jeg skulle sette opp en liste med navn på alle som fortjener en stor takk på HCB, hadde den blitt lang.

HCB var avgjørende

Hun er overbevist om at behandlingen hun fikk på HCB, var avgjørende for at hun bekjempet kreften.

-Det er viktig å reise seg opp etter sjokket, og ta opp kampen mot kreften med den riktige holdningen, men det er like viktig å få den rette behandlingen. De reagerte veldig raskt på HCB, og behandlingen begynte nesten umiddelbart. Jeg fikk en av de beste legene på feltet, og som jeg stolte blindt på. Og jeg overlevde. Jeg er så takknemlig.

Når hun ser tilbake i dag, ser hun at hun hadde all grunn til å stole blindt på Dr. Gaspar Esquerdo Galiana.

– Jeg følte at vi jobbet som et team, hvor jeg hørte på han, og han hørte på meg. Var det en behandling jeg ikke tålte, fant vi en løsning sammen. Jeg glemmer aldri da jeg begynte å bli så svak etter all behandlingen at kroppen min holdt på å ramle sammen. Jeg var som en filledukke på den tiden, og følte at snart orket jeg ikke mer. Det var da legen sa at tiden var inne for en siste runde med cellegift, og at den ville bli ekstra sterk. Jeg husker han beskrev det som rene fyrverkeriet. Jeg lurte på om kroppen min ville tåle det, men som alltid hadde Dr. Gaspar Esquerdo Galiana rett. Utrolig men sant, det var min siste behandling med cellegift. Kreften forsvant etter det.

Tok knekken på kreften

Når hun ser tilbake i tiden og hvor vanskelig alt var da kreften herjet som verst, kan hun ikke fatte og begripe hvor hun tok styrken fra, hvordan hun kom seg gjennom det hele.

-Jeg ser på det som et lite mirakel. Jeg ga kreften litt av en kamp. Jeg nektet å la den styre livet mitt, og alt jeg tenkte på var hvordan jeg skulle greie å legge inn legebesøk og behandling i den travle agendaen min. For jeg fortsatte å leve som før, så langt det gikk.

I dag har hun valgt å leve et litt annerledes liv, på den måten at hun ikke lenger er fanget opp i hverdagens problemer og stress.

-Det er mye som har forandret seg i livet mitt. Nå fokuserer jeg kun på det positive i livet. Jeg har også blitt mye flinkere til å passe på kroppen min. Den drev jeg rovdrift med i mange år. Nå er jeg en av dem som oppfordrer andre kvinner til å sjekke seg. Husk jenter, desto tidligere det blir oppdaget desto bedre, avslutter Tonje.

ITIC HCB – Omfattende kreftbehandling

Ved ITIC (InstitutoTratamiento Integral del Cáncer) tilbyr vi omfattende og helhetlige løsninger til kreftpasienter. All fokus er på pasienten og hvordan vi kan hjelpe dem på best mulig måte. Vi vet at i kreftbehandling, spiller tiden en avgjørende rolle i utviklingen av sykdommen. En nøyaktig diagnose og rask handling kan redde mange liv.

Få sykehus kan skryte av å ha et kreftsenter som ITIC, hvor eksperter på alle aktuelle områder er samlet under ett og samme tak. Takket være samarbeidet mellom disse aktørene, kan ITIC til enhver tid gi en global og presis analyse av hvert enkelt tilfelle. Diagnosen og behandlingen til hver pasient blir analysert av spesialistene i en ”Comité de Tumores” (svulstkomite).

Nukleærmedisintjenesten til HCB Benidorm er et eksempel på moderniseringen av ITIC. Her har vi den aller siste teknologien, som representerer ett av de største fremskrittene i diagnostisering av visse typer svulster som lymfomer.

ITIC tilbyr sine pasienter både medisinsk og psykologisk behandling. Vi oppmuntrer pasientforeninger til å delta i arbeidet vårt, og våre rutiner er basert på prinsippet om at pasientene skal bli hørt, og deres synspunkter ivaretatt. På ITIC er omsorg, og ikke minst tillit mellom pasient, lege og pleiepersonell, nøkkelord.

Vi er stolte av å kunne si at HCB er en av de få spanske sykehusene som har oppnådd den prestisjefylte akkrediteringen ”La Joint Commission”, som fremfor alt garanterer et meget høyt nivå av pasientsikkerhet.