Bikram Yoga tok USA med storm, nå har det tatt helt av i Europa også. Unni Furseth Warpe ble så fascinert av helsegevinstene øvelsene ga at hun bestemte seg for å åpne eget senter for Bikram Yoga i Alfaz del Pi.

Helt siden hun var en ung jente i Molde, var språk en av hennes store lidenskaper. Spansk var det hun hadde mest lyst til å lære, og så fort hun begynte å få tak på dette språket etter videregående pakket hun kofferten og reiste til Madrid.

-Jeg er vel ganske impulsiv og uredd når det gjelder å hoppe inn i nye situasjoner, sier den blide kvinnen da Din Reportasje kommer innom Bikram Yoga senteret for å slå av en prat.

-På en måte har det komplisert livet mitt mange ganger, men som regel har det gått bra. Hadde jeg ikke vært så uredd, hadde jeg nok ikke dratt til Madrid så ung. Men jeg trivdes fra første stund, og har aldri angret på at jeg gjorde Spania til mitt nye hjem.

Å være ung utlending i Madrid og det eneste blonde hodet i hele nabolaget, var ganske tøft for Moldejenta som var fryktelig sjenert.

-Jeg fikk mye mer oppmerksomhet enn jeg var bekvem med, men det gjorde meg også sterk og det kom godt med! De første årene i Spania var ganske stormfulle. Jeg ble sammen med en gutt fra Madrid og fikk spansk svigerfamilie. Der var det full krasj på mange felt, for jeg var en moderne kvinne med egne ideer, og var ikke enig i at kvinners plass var på kjøkkenet.

I 2004 ble hun og ektemannen skilt, og det var da Unni kom til Costa Blanca.

-Jeg hadde ingen «mine» i Spania, all familie og venner tilhørte eksfamilien, bortsett fra min kjæreste venninne Marit, som bodde i Alfaz del Pi. Dermed tok jeg med meg ungene og flyttet hit. Jeg prøvde litt forskjellige jobber før jeg endelig fant noe jeg likte. Det var som sekretær på kontoret til advokat Karl Johan Lien Warpe, som jeg til slutt giftet meg med. Nå er jeg kontorfullmektig der, og liker meg like godt etter 14 år.

Men hennes store lidenskap er Bikram Yoga senteret, som hun driver selv med god hjelp fra ansatte.

– Mitt møte med Bikram var gjennom en kunde på advokatkontoret, som jeg ikke hadde sett på noen måneder. Han var rett og slett veldig forandret, spesielt så han mye yngre ut. Rak i ryggen, flat mage og han bare strålte. Grunnen? ”Bikram Yoga”, svarte han. Jeg hadde det tungt etter fem måneders rehabilitering på grunn av en sykkelulykke hvor jeg skadet skulderen min, og jeg bare følte at jeg måtte prøve dette.

På nettet lette hun etter det nærmeste Bikram-senteret, som lå i San Juan i Alicante, og dagen etter var hun og mannen på vei til deres første time.

-Det var tungt og det var varmt, men den gode følelsen satt i kroppen lenge etterpå. Siden den gang har vi praktisert Bikram Yoga så ofte vi kan. Det har hatt så mange gunstige effekter på kroppen vår, og skulderen min ble faktisk helt bra igjen på noen få uker.

Bikram Yoga utføres i et rom som er varmet opp til 40 grader og har en luftfuktighet på 40 %. Timen, som varer i 90 minutter, består av 26 øvelser, som man gjør to ganger hver. Hver øvelse er en oppvarming til neste øvelse, og til sammen komplementerer de hverandre for å trene hele kroppen. Varmen, fuktigheten og typen øvelser gjør at kroppen blir optimalt varmet opp, slik at man kommer dypere inn i øvelsene og unngår skader.

-I en Bikram Yoga-time arbeider du kropp og sjel samtidig, forteller Unni. Alle muskler blir styrket og strukket. Treningen øker mobiliteten og bidrar til optimal stilling i leddene. Sirkulasjonen i forskjellige deler av kroppen øker, og intensiteten i øvelsene bidrar til å trene hjertemuskelen. Pulsen vil generelt ligge mellom 65-70% av din maxpuls. Gjennom systematisk arbeid skaper vi også balanse i nervesystemet. Vi har også øvelser der vi strekker og skaper kompresjon i magen, noe som bidrar til å stimulere bevegelse i fordøyelsessystemet.

Siden man svetter ganske mye i løpet av timen, gjerne en liter eller mer, har treningen i tillegg en fantastisk detox-effekt.

-Vi blir kvitt avfallsstoffer og tungmetaller, og huden blir glatt og fin, stråler instruktøren. Siden vi ikke kan tenke på annet enn å utføre øvelsene og holde balansen, er treningen også veldig effektiv mot stress.

På tross av at mange tror det motsatte, er Bikram Yoga noe som passer for de fleste.

– Mange blir litt skeptiske når de hører om temperaturen, men det er veldig, veldig sjelden at noen ikke holder ut, opplyser Unni. Klart det er varmt og fuktig, men man blir motivert når man kjenner hvor gunstig dette er for kropp og sjel. Blir det for mye til tider, er det bare å legge seg ned og ta en hvil. Aldersgrensen nedad og oppad er vanskelig å si, det kommer mer an på den fysiske tilstanden til enhver. I Alicante gikk det en kar på 72 år, som alltid tok en Bikram-time etter at han hadde spilt 18 hull på golfbanen. Hos oss her i Alfaz har vi elever fra 19 til rundt 70, og de kommer fra mange forskjellige land.

De fleste kommer uten andre forventninger enn å komme i bedre form, gå ned i vekt eller bli mykere. Instruktøren kan fortelle at bare etter noen få uker, pleier elevene å merke forbedringer på områder de gjerne hadde ”gitt opp” for lengst.

-Det er spesielt smerter i rygg, skuldre og nakke folk sier har blitt bedre. Syklister og friidrettsutøvere sier de har fått lavere puls og mer utholdenhet, andre har fått ned blodtrykket eller har blitt kvitt uren hud. Vi har til og med en dame som ble kvitt kontinensplager. Sånn generelt er de fleste mer konsentrert og avslappet etter at de har begynt med Bikram Yoga.

Klassene går på engelsk og spansk, men om noen trenger det, kommer Unni med kommentarer på norsk. Det beste er å bestille time på forhånd, for noen ganger kan det være litt trangt om plassen.

-Jeg er veldig takknemlig for suksessen vi har hatt så langt, smiler Unni. Det å se så mange forskjellige mennesker samlet hos oss. Å være omgitt av fornøyde og glade folk som blir kjent med hverandre på tvers av bakgrunn og språk her på senteret, gjør meg glad. Når man attpåtil får høre at noen har blitt kvitt et fysisk eller mentalt problem takket være treningen, vet man at man holder på med noe godt.

Intervjuet er over, og om noen minutter starter neste klasse. Unni forbereder seg for i dag er det hun selv som er instruktør. En etter en dukker elevene opp, og her er det kvinner og menn i alle aldre. De åpner døren til den varme salen, hvor de legger seg ned på matten og hviler mens de forbereder kropp og mente til en reise inn i Hot Yoga, som treningen også er kalt. Din Reportasje stenger døren og forlater senteret overbevist om at dette må prøves. Prøvetime er allerede bestilt.

Yogasenteret ligger i Centro Comercial Arabi Plaza, Passeig de la Mitja Llegua, 03580 Alfaz del Pi. Gratis parkering rett utenfor. Telefon: +34 684414792 eller 966580550 info@bikramyogaspain.es