Både Erland Dalen og Siegmund Watty lever og ånder for musikken. Det er grunnen til at de begynte å arrangere Spansk-Norske Dager, som i år frister med et stjernespekket program.

Erland Dalen har elsket musikken så lenge han kan huske. Allerede som barn begynte han å synge, og som voksen utdannet han seg innen musikk. Opp gjennom årene har han dirigert mange forskjellige kor, som er hans store lidenskap.

-Jeg har alltid elsket kor og var bare tretten år og da jeg startet i blandakoret i hjembygden, forteller musikeren. Dette var nok kimen til at jeg driver med kor i dag. Jobben innebærer mye øving, mange kvelder og helger. Men musikk gir øyeblikk og opplevelser jeg ikke ville vært foruten.

Siegmund Watty ble født i Tyskland, hvor han i femårsalderen fikk sitt første møte med et piano.

-Det var egentlig helt tilfeldig at jeg ble pianist, smiler han. Bestefar ga bort et piano i gave til min far, og slik begynte jeg å spille. På skolen fikk jeg anledning til å spille piano for andre, og da jeg var atten begynte jeg å utdanne meg til pianist. Litt etter litt begynte jeg å gi konserter. I 1991 flyttet jeg til Norge, hvor jeg fikk jobb på kulturskolen i Hamar.

1

Der møtte han Dalen. De to fant tonen med én gang. Men det var først da de møttes i Spania i 2001 at de bestemte seg for å arrangere Spansk-Norske Dager, som ble tatt godt imot.

-På den tiden var det knapt noe kulturtilbud for nordmenn i Alfaz, sier Dalen. Vi så også behovet for arenaer hvor representanter for spansk, norsk og andre kulturer kunne møtes. Det er hyggelig at vi har greid å holde dette arrangementet i gang så lenge, og at vi nå ferier 15-års jubileum. Det er ingen enkel jobb og ingenting vi tjener penger på. Motivasjonen er å skape noe som betyr noe for andre.

Begge har mange gøyale minner fra tidligere år. Erland husker én spesiell hendelse da han skulle dra på flyplassen og hente noen deltagere.

-Jeg fylte diesel på en gammel Volvo, som egentlig gikk på bensin. Jeg endte opp med å kjøre i 30 km på motorveien fra Villajoyosa, røykla hele området og turte ikke å stoppe. Billettøren på bomstasjonen utenfor El Campello er sykmeldt den dag i dag, tror jeg!

Nå ser supertandemet frem til høstens Spansk-Norske Dager. De regner med rekordbesøk i år.

-Ja, nå er det like før det smeller, smiler Watty. Jeg anbefaler alle å kjøpe billetter på forhånd, for med så mange kjente artister kan det fort bli fullt. Arve Tellefsen og Alexander Rybak vil utvilsomt trekke et stort publikum, sistnevnte har jo også mange spanske fans. Det er også store forventninger til Vigdis Hjorth, som måtte avlyse i fjor.

Rybak_16_PhotoJarleNyttingnes

Alexander Rybak gleder seg til å komme tilbake til Costa Blanca og Spansk-Norske Dager. Det er andre gang han er med, sist gang var i 2013.

-Jeg ble veldig rørt og imponert av arrangørene forrige gang jeg var der, og sa ja med én gang da jeg ble spurt om å delta i år. Jeg ser frem til et nytt møte med Costa Blanca, for dette området vekker flotte minner hos meg. Min aller første utenlandsturné var nettopp ved Benidorm og Alicante. Da var jeg ti år. I år planlegger jeg å reise med venner og kjæreste, så jeg gleder meg til å dele noen fritimer med dem.

Artisten har allerede planlagt konserten i detalj, og lover publikum at Fairytale står på repertoaret.

-Det blir også en rekke andre popsanger, i tillegg til noen veldig virtuose saker med pianist Stefan Zlatanos. Og jeg har noen overraskelser i vente, da vi ble enige med arrangør at vi i løpet av høsten skal finne noen lokale talenter å invitere. Jeg elsker å stå på scenen med andre!

Arve Tellefsen deltar også for andre gang, og ser frem til gjensyn med Spania og Costa Blanca.

Arve Tellefsen, foto Per Heimly

-Jeg husker det var veldig hyggelig og inspirerende sist jeg var med. Flott publikum, og pianisten Siegmund Watty var i storform. Det er ekstra stas å være med i år siden det er 15-års jubileum. Jeg tenker å spille noe norsk, så Edvard Grieg og Ole Bull blir med. Ole Bull hadde jo et nesten-eventyr med datidens spanske dronning, så han er selvskreven. Noe spansk blir det også.

Han kan fortelle at han ikke er særlig kjent i Alfaz del Pi, da han har vært forholdsvis lite på Costa Blanca.

-Men jeg har noen venner der, så det blir hyggelig å møte dem igjen. Jeg håper det blir tid til å se meg litt rundt. Jeg syns det er hyggelig å sitte ute på kafé, og dem er det vel nok av der? Ellers bruker jeg mye tid på å øve på fiolin. Jeg prøver hele tiden å bli bedre.

Hjorth. FOTO AGNETE BRUN

Vigdis Hjorth gleder seg til å møte publikum som hun i fjor gikk glipp av fordi hun vant Bokhandelprisen og måtte være i Norge for å ta imot prisen.

– Grunnen til at jeg avlyste var jo fin for meg. Men jeg hadde gledet meg til å reise til Spania! Jeg ser frem til å komme å møte alle sammen nå i høst! Jeg tenkte jeg skulle snakke om den siste boka mi, Arv og miljø. Den har jo ført til så mye debatt at det ikke er særlig vanskelig. Så leser jeg litt opp også. Jeg gleder meg til å tilbringe noen dager i Spania. Jeg har jo vært der en del og har et særs godt inntrykk av landet. Jeg kommer nok til å arbeide en del under oppholdet, men vil også benytte sjansen til å slappe av under Spanias sol.

Spanske-Norske Dager finner sted i Villajoyosa og Alfaz del Pi 22-28 oktober. Billetter til de forskjellige begivenhetene kan kjøpes hos Casa de Cultura Alfaz del Pi, Café Pavarotti, Den Norske Bokhandelen og Den Norske Klubben Costa Blanca.

Foto Alezander Rybak: Jarle Nyttingnes. Foto Arve Tellefsen: Per Heimly. Foto Vigdis Hjorth: Agnete Brun.