I 1986 grunnla Dr. Carlos Paz Figueroa Hospital Clínica Benidorm. I dag er det datteren Dr. Ana Paz som driver klinikken.

Ana Paz var lege før hun ble født. Så lenge hun kan huske, har medisin blitt diskutert hjemme. Kanskje ikke så rart med tanke på at moren jobbet som jordmor og faren var lege. Da Ana skulle starte på sine studier, var derfor medisin et naturlig valg. Etter at hun var ferdig med studietiden, ville faren ha henne til Hospital Clínica Benidorm. De første årene jobbet hun som lege, men i dag er det hun som styrer klinikken.

-Velkommen til mitt andre hjem, smiler den sympatiske direktøren idet hun tar oss imot med åpne armer på sitt kontor. Rommet er enkelt dekorert, men bærer Ana Paz sitt elegante personlige preg. Ved veggen foran arbeidsbordet hennes står det en stor byste av Dr. Carlos Paz Figueroa, hennes far.

En respektert mann

-Jeg kjente alltid godt på stoltheten og kallet til min far når han snakket om sitt yrke, og spesielt om sine pasienter. Han er muligens den mest karismatiske personen jeg noen gang har møtt. En stor fighter, som alltid oppnådde det han satte seg fore å gjøre. Han var fullstendig viet til arbeidet sitt. Noen fryktet ham på grunn av hans karakter, men samtidig var han høyt elsket og respektert. Det jeg kanskje beundret mest hos ham, var den dype familiefølelsen og kjærligheten han hadde til barna sine. Selv om han alltid var veldig streng når det gjaldt oppdragelsen og utdannelsen min – noe som var naturlig ettersom jeg var hans etterfølger – følte jeg ham alltid veldig nær.

LEGE OG DIREKTØR: Engelsk-spanske Dr. Ana Paz tok over ledelsen ved Hospital Clínica Benidorm etter sin far, som grunnla klinikken i 1986.

Dr. Paz gir oss et nytt smil og stryker seg over det lange, lyset håret. Hun innrømmer gjerne at hun ikke ser typisk spansk ut når hun blir spurt om sitt nordiske utseende.

Foreldrene møttes i England

-Det kommer av at moren min er engelsk, sier hun. Foreldrene mine møttes i Sør-England. Faren min begynte å jobbe som spesialist i indremedisin der. Moren min jobbet på samme sted på den tiden, etter at hun hadde kommet tilbake til hjemlandet fra Australia, hvor hun hadde bodd siden hun var ti år. I 1966, to måneder etter at jeg ble født, bestemte de seg for å flytte til Mallorca siden min fars familie, som opprinnelig er fra Galicia, bodde der. Mallorca var mitt hjem til jeg var 18 år gammel, da dro jeg til Zaragoza for å studere medisin.

Direktøren kan fortelle at hun trivdes på Hospital Clínica Benidorm fra første stund, og hun lærte mye. Det lå hele tiden i kortene at det var hun som skulle ta over den dagen faren sluttet i jobben. Da han gikk bort i 2012, var hun godt forberedt på det som ventet henne. I dag leder hun klinikken med en sikker hånd. Hun er stolt av arbeidet faren la ned, alt han fikk til, og hun jobber hardt for å opprettholde den standarden han satte.

En spesiell historie

-Sykehusets historie er helt spesiell, smiler Dr. Paz. Jeg virkelig beundrer min far for at han fikk det til. Han og hans partner, Lorenzo Femenias, var pionérer på Middelhavskysten og Kanariøyene når det gjaldt å åpne helsesentre for å betjene den stadig større gruppen av turister som besøkte disse områdene. I 1986 ba den daværende generaldirektøren for Thompson Tour Operator min far og hans partner om å starte noe i Benidorm, ettersom flere og flere britiske turister fant veien hit og det manglet en god helseinfrastruktur.

STOLT AV SIN FAR: På kontoret har direktøren en byste av sin far Dr. Carlos Paz Figueroa. Den viser hun stolt frem hver gang anledningen byr seg.

Det ble til at Dr. Carlos Paz Figueroa det året bestemte seg for å kjøpe et sykehus som hadde vært stengt i noen år på grunn av dårlig forvaltning. Det var snakk om mye penger, og legen måtte gå så langt som å pantsette huset familien bodde i. Foreldrene hans var lærere i Spanias etterkrigstid, og han arvet ingen formue som kunne hjelpe ham i denne store investeringen.

– Faren min møtte flere utfordringer på veien. Blant annet måtte han kjempe mot det dårlige ryktet det tidligere sykehuset hadde. Det sies i byen at det var folk som hadde en plakett hengende rundt halsen som sa at hvis noe skjedde med dem, måtte de vennligst ikke ta dem med til Virgen de Fátima-klinikken, smiler direktøren på nytt.

Internasjonalt

Dr. Carlos Paz Figueroa oppnådde imidlertid anerkjennelse i løpet av kort tid. Han forsto viktigheten av at man på Hospital Clínica Benidorm kunne motta pasientene med et internasjonalt team som kunne forstå den enkelte pasients behov og måter å gjøre ting på, som for eksempel matvaner og spisetider. Han skjønte også hvor viktig det var å fokusere på nødvendige ressurser for å kunne betjene spesielt eldre mennesker, ikke minst ved å investere i den nyeste teknologien.

Telefonen ringer og legen ber oss unnskylde henne et lite øyeblikk. Mens hun snakker tar vi noen bilder av bysten til Dr. Carlos Paz Figueroa. Han ser ut som om han var litt av en personlighet. Når Dr. Paz legger på telefonen, spør vi henne om hvorvidt hun er lik sin far.

INTERNASJONAL: Dr. Ana Paz har en internasjonal bakgrunn som kommer godt med i jobben som sykehusets direktør.

Familienær

-Vi deler de samme verdiene, og ikke minst samme visjon når det gjelder sykehusets utvikling, smiler hun. Jeg er nok også like familienær som han var. Jeg liker å ta vare på mennesker, og jeg liker spesielt godt å ta vare på familien min og vennene mine. En av mine store lidenskaper er planlegging av møter med venner og familie, for de utgjør balansen min. Vi er en vennegjeng på fire som har kjent hverandre siden barndommen, og i hovedsak og fremfor alt respekterer og støtter vi hverandre mye. De er min balsam i vanskelige øyeblikk og de som stadig minner meg på at for dem er og vil jeg alltid være Pacita, og ikke Dr. Paz. De bor i Palma og enhver anledning er perfekt for å komme sammen og feire noe. Vi har daglig kontakt på WhatsApp og hvert år reiser vi sammen til en europeisk hovedstad. Jeg brenner også for å reise med min partner, Juan Luis. Han er et fantastisk reisefølge på alle måter og vi elsker å oppleve forskjellige kulturer sammen. Jeg må ikke glemme min daglige lidenskap, som er hunden min Cheis, som jeg adopterte for halvannet år siden på dyrehjemmet i Benidorm. Haner min gode følgesvenn i hverdagen.

På jobb er hun opptatt av å beholde sykehusets status som en av Costa Blancas beste når det gjelder både tjenester og service.

Fokus på pasientsikkerhet

-Min funksjon er å kontrollere at ting fungerer slik jeg mener de skal fungere i det daglige, sier direktøren. I årevis har mitt første mål vært å kunne tilby en kvalitetstjeneste som går hånd i hånd med ISO 9000 sine standarder for kvalitetsstyring og miljø. Det var en ære at vi nylig oppnådde den vanskeligste og mest prestisjefylte akkrediteringen i helseverdenen, ”La Joint Commission International”. Det er kun femten private sykehus i hele Spania som innehar denne prestigefylte bemerkelsen, som garanterer – fremfor alt – et meget høyt nivå av pasientsikkerhet.

SOM EN STOR FAMILIE: Direktøren liker å ta seg en tur rundt på hospitalet for å hilse på de ansatte, som hun ser på som sin andre familie. Her står hun sammen med norske Kristin, som jobber i resepsjonen.

Det hun er mest stolt over når det gjelder klinikken, er pasientenes opplevelse når de er der. Direktøren legger mye arbeid ned for å forsikre seg om at de trives.

-Alle som arbeider her er som en stor familie, og det sier jeg med store bokstaver. Dette er følelsen jeg prøver å innpode i mitt team, og det er denne følelsen som pasientene legger merke til når de kommer hit. For oss er hver pasient en verden med sine omstendigheter, som vi også må ta hensyn til, uavhengig av sykdom.

Skandinaver blant de ansatte

Hun er stolt av sitt internasjonale team, som består av alt fra leger til oversettere og rengjøringspersonell.

GJORDE EN KJEMPEINNSATS: Dr. Ana Paz fikk laget denne plakaten til ære for de ansatte, som ga alt da pandemien herjet som verst i Spania.

-Det de har til felles er at de er i stand til å sette seg inn i andres kultur. De forstår at det er ikke det samme å bli innlagt på et sykehus i utlandet som i sitt hjemland. Det er så viktig at man tar pasientens perspektiv. Skandinaver setter ekstra stor pris på dette når de besøker sykehuset. De får en uvurderlig hjelp fra Mette Haugen, som er en empatisk og hengiven person. Vi har også gode gamle Svein på laget. En åttiåring som vi kvier oss for å pensjonere, og som i mange år har besøkt pasienter og hjulpet dem til å gjøre oppholdet hos oss så hyggelig som mulig. Og vi har en lang liste med sykepleiere, resepsjonister og andre ansatte. Vi er et engasjert team, og vi jobber kontinuerlig for å forbedre oss, dag for dag. Jeg sier alltid til teamet mitt at en kritikk alltid skal ses på som en mulighet til forbedring, aldri som en straff.

https://www.clinicabenidorm.com/nb/

 

 

 

 

 

.