GOOD

Av Sissel Rotmo

Ann-Louise Gulstad tar imot bestillinger fra folk i og utenfor Spania som ønsker å få publisert en reportasje om en begivenhet eller en bedrift på sosiale medier.

Det er sent fredag ettermiddag og jeg er på SKYPE med Ann-Louise Gulstad, som er i Spania. Hun legger pennen til side etter en lang uke med mye skriving. Hun kan fortelle at det er mye å gjøre. Bare noen timer etter at facebooksiden til Din Reportasje ble opprettet for noen uker siden, begynte bestillingene å komme inn.

-Det går over all forventning, sier hun. Det gleder meg at responsen over dette nye prosjektet er så positiv. Det forundrer meg egentlig ikke. Sosiale medier er overalt og det er en meget effektiv måte å spre informasjon på.

SNUDDE LIVET SITT OPP NED

For et par år siden ble Gulstad lei av journalistlivet i storbyen og følte at hun trengte noe nytt.

-Jeg hadde bodd nesten tretti år midt i sentrum av Paris og Madrid hvor jeg jobbet for ELLE og El Mundo. Jeg dro tilbake til Norge for å gjøre ferdig et bokprosjekt. I desember i fjor flyttet jeg tilbake til Spania og Costa Blanca. Etter å ha skrevet for en norsk avis noen måneder, bestemte jeg meg for å starte Din Reportasje.

Dette var et prosjekt hun hadde tenkt på i lang tid, og nå følte hun at tiden var inne for å starte med det. Journalisten angrer ikke på at hun tok den avgjørelsen.

-Jeg har snudd livet mitt opp ned, smiler hun fornøyd. Om morgenen går jeg tur med hundene mine langs stranden og nyter den friske luften. I stedet for å irritere meg over trafikken på vei til jobb, går jeg bare noen meter og setter meg bak PC-en i det flotte hjemmekontoret mitt.

Siden Din Reportasje ble opprettet, har Gulstad skrevet en rekke ulike reportasjer.

MANGE FORSKJELLIGE REPORTASJER

 -En av de første jeg skrev var om en fjortenårig jente og hesten hennes. Jeg har også skrevet et stykke om et pensjonistpar som feiret bryllupsdag i Albir. Og senest i dag fikk jeg inn en bestilling fra en familie som vil ha en reportasje om ferien sin i Alfaz del Pi. I dag er det jo veldig populært å dele begivenheter med venner og familie på facebook. Din Reportasje er en forlengelse av dette, og et minne for livet.

Hun legger til:

-I det siste er har det stort sett vært forretningsfolk som har tatt kontakt. Det kan være noen som har en cafe, en restaurant eller en butikk. Akkurat nå holder jeg på med en god historie om noen hyggelige norske eiendomsmeglere i Alfaz del Pi som tilbyr en service litt utenom det vanlige. Men jeg har også skrevet om et forfatterpar som har utgitt en ny bok, en kunstner, ja til og med om et universitet.

9. LIKE

EFFEKTIV REKLAME

-Så man kan si at dette er en form for reklame?

-Ja, det kan man si. Men det er veldig annerledes enn tradisjonell reklame. En annonse sier veldig lite om hvem som står bak produktet, det ligger ingen sjel i det. Din Reportasje gir deg muligheten til å fortelle i detalj hva forretningen din går ut på og hvordan den skiller seg ut, og ikke minst vise ansiktene bak. Det vekker oppmerksomhet og skaper tillit.

Hun kan fortelle at Din Reportasje legger stor vekt på å skrive noe som fenger; en god historie, samtidig som det informerer.

-Til syvende og sist blir det som å lese en god artikkel publisert i en avis eller et magasin. Men den store fordelen med Din Reportasje er at linken blir lagt ut på sosiale medier og delt i det uendelige, og så mange ganger man ønsker — uten at det koster noe ekstra.

OPERERER PÅ SKYPE OG EMAIL

Man kan bestille en reportasje fra hvilket som helst sted utenfor Costa Blanca og Spania, fordi intervjuene som regel finner sted på SKYPE og email.

-Etter at jeg har snakket med kundene på SKYPE for å høre hva det er de vil med reportasjen, forbereder jeg spørsmålene. Kundene svarer på email slik at de får tenkt godt over det de vil si, og kan utrykke og formulere seg på best mulig måte.

Hvis kunden holder til i det samme området som Din Reportasje, tar Din Reportasje bildene. Ellers er det kunden som står for det. Siden reportasjen blir publisert digitalt, er det ikke nødvendig å bruke høyt oppløsendebilder. De kan tas med et vanlig kamera eller en Smartphone.

-Men vi kommer med anbefalinger om hvilke typer motiver som passer best til teksten, opplyser Gulstad.

Siste steg er å lage en digital link som blir levert til kunden.

10. sideeffects

NÅR FLERE TUSEN

-Om kunden ønsker det, så legger vi ut linken på vår facebookside slik at våre følgere også kan lese reportasjen og dele den med sine venner. Private ønsker ikke alltid det, men forretningsfolk setter pris på denne muligheten da det for dem handler om å nå flest mulig. En av reportasjene vi skrev om en organisasjon som heter Hjelp oss å hjelpe Costa Blanca, ble delt hele ni hundre ganger fra vår base og nådde hele 7000 lesere.

Hva koster en reportasje, er det dyrt?

-Nei, det er faktisk nokså rimelig, spesielt nå som vi har flotte åpningspriser, og de varer til slutten av sommeren! Det kommer litt an på hva kunden ønsker, men prisen kan variere fra rundt 60 til 200€. Betaler man noen euro ekstra, mottar man også en papirutgave av reportasjen som kan rammes inn og henges på veggen.

SKRIVER PÅ TRE SPRÅK

-Jeg antar at en språkmektig dame som deg skriver på flere språk, i tillegg til norsk?

-Ja, det stemmer. Jeg skriver på engelsk og spansk også, sier Ann-Louise med et smil. For et par uker siden, kom det inn en bestilling fra en spansk kunstner som spurte om en reportasje på både norsk og spansk. Oversettelsen kosten ham halvparten av det han betalte for den første reportasjen.

Din Reportasje har ikke bare vekket publikums oppmerksomhet. For bare en uke siden ga en kjent, spansk aviseier utrykk om at han er interessert i et samarbeide.

-Det er et interessant tilbud som jeg vurderer. Men om jeg aksepterer et samarbeide, vil det ikke forandre på noe for kundene mine. Men det er for tidlig å snakke mer om dette nå. For øyeblikket er jeg mest opptatt av å bygge opp konseptet så godt jeg kan, og samtidig passe på at dagens kunder blir fornøyde, så får vi se hva som skjer i fremtiden, avslutter Gulstad.